Eveniment

Primele date relevante despre economie în 2021. Punem capăt unui an de coşmar?

Adrian Codirlaşu, CFA: Dacă mă uit la consum, a crescut, dar nu cu foarte mult faţă de anul anterior. Investiţii au fost - cheltuielile guvernamentale au fost mai mari. De aici ar putea să vină ceva creştere în T1.

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

18.05.2021, 00:07 2113

♦ Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank România: Cred că am avut o creştere a PIB în termeni trimestriali. An/an încă e negativ, pentru că ne raportăm la cifre bune de anul trecut ♦ Adrian Codirlaşu, CFA: „Dacă mă uit la consum, a crescut, dar nu cu foarte mult faţă de anul anterior. Investiţii au fost - cheltuielile guvernamentale au fost mai mari. De aici ar putea să vină ceva creştere în T1.“

Institutul Naţional de Statistică publică astăzi datele semnal privind evoluţia PIB în primul sfert din acest an. În termeni trimestriali, datele de până acum – consumul, investiţiile, industria, etc., arată că cel mai probabil economia a crescut, sunt de părere analiştii financiari. Faţă de aceeaşi perioadă din 2019, cel mai probabil economia a scăzut, pentru că în primele două luni din 2020 criza nu s-a simţit încă în România.

Datele din ultimele trei luni ale INS arată bine. Construcţiile au avansat în T1 2021, an/an, cu 1,2%, o creştere modestă faţă de anul trecut, dar este o creştere, totuşi. Industria, care suferea încă de dinainte de pandemie, a avansat cu 3%, iar comenzile noi în industrie cu 7%.

În comerţul cu amănuntul (care indică apetitul gospodăriilor pentru consum) avansul a fost de 4,1%. În comerţul en-gros creşterea a fost de 5,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO