Eveniment

Primul autobuz autonom din România va circula în următorul an în zona centrală a Clujului

Primul autobuz autonom din România va circula în...

Autor: Vasile Magradean

25.10.2019, 21:27 3172

Cluj-Napoca va fi primul oraş din România care va avea în circulaţie un autobuz autonom, fără şofer, în cadrul unui proiect pilot derulat de primărie în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, luni, că autobuzul autonom va deservi zona centrală, fiind un model preluat din alte oraşe europene.

„Am declanşat un proiect pilot la Cluj care înseamnă confirmarea brandului de oraş al inovării, inteligenţei artificiale, al dezvoltării, cercetării şi IT-ului, referitor la punerea în circulaţie, cu titlu experimental, a unui autobuz autonom, fără şofer, după modelul care există în marile oraşe europene. Acest autobuz va deservi ca arie de circulaţie zona centrală, pentru a arăta că acest oraş susţine dimensiunea modernă, susţine inovarea şi inteligenţa artificială, pe care nu o vom putea evita. Va un mijloc de mobilitate a viitorului acest transport autonom şi sper ca anul viitor să îl vedem pe străzile Clujului”, a spus Boc.

Proiectul pilot al autobuzului autonom este derulat în colaborare cu UTCN.

„Cluj-Napoca îşi doreşte să dea, încă o dată, tonul în România în ceea ce priveşte transportul public, după ce a fost primul oraş care a introdus în circulaţie autobuzele electrice. Ne propunem ca întreaga flotă de transport în comun a Clujului să devină în următorii ani una ecologică, nepoluantă”, a subliniat Emil Boc.

Autobuze autonome, cu o capacitate de maximum 12 pasageri, au fost introduse în oraşe precum Paris sau Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO