Eveniment

Primul trimestru va fi mai bun decat trimestrul patru, spune seful Prognozei

Evolutia trimestru la trimestrul anterior ajustata sezonier a Produsului Intern Brut de la inceputul lui 2008 (%)

Evolutia trimestru la trimestrul anterior ajustata sezonier a Produsului Intern Brut de la inceputul lui 2008 (%)

01.04.2010, 23:25 26

Primul trimestru din acest an va fi mai bun decat trimestrulpatru din 2009, dar acest lucru nu inseamna ca economia vainregistra o crestere, ci ca scaderea va fi mai mica, a declaratpentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale dePrognoza (CNP).
"Trimestrul acesta va fi categoric mai bun. Va fi o scadere mica,mai mica decat cea inregistrata in trimestrul patru din 2009 fatade trimestrul trei. Nu avem inca suficiente elemente sa spunemexact cat va fi scaderea PIB-ului in trimestrul intai", spuneGhizdeanu.
Estimarile ZF pe baza datelor furnizate de CNP indica o scadere aPIB-ului cuprinsa intre 0 si 1% in trimestrul intai fata detrimestrul patru din 2009, cand s-a inregistrat o scadere de 1,5%(pe date ajustate sezonier) fata de trimestrul precedent.
Seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a declaratrecent ca estimarea de 1,3% de crestere economica a Romaniei pentruacest an ar putea fi revizuita usor in scadere, mentionand caultimele date statistice sunt mai slabe fata de asteptari.
"Daca va fi 1,3%, 1% sau 0,9% (cresterea economica din acest an,n.r.) nu putem sti deocamdata. Avem doar datele pe ianuarie privindexporturile sI industria. Nu avem nici macar pe primele doua luni.Anul 2010 va fi in orice caz anul exporturilor si al industriei",spune Ghizdeanu.
Statistica a publicat pentru prima luna din acest an o crestere aexporturilor de 20% fata de prima luna din anul trecut, pana la 2,3mld. euro, si o crestere de 7% a productiei industriale fata deanul trecut. Datele sunt promitatoare, considera analistii, insacresterile mari sunt ajutate si de efectul de baza favorabil. Sprecomparatie, in ianuarie 2009, exporturile au coborat cu 24%, iarproductia industriala cu 14%.
Constructiile si serviciile ar putea fi insa sectoarele care vorinfluenta negativ evolutia PIB in acesta an, mai spune Ghizdeanu.In schimb, agricultura pare a fi o miza buna, avand in vedere cadeocamdata prognozele meteo sunt favorabile, mai spune sefulCNP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO