Eveniment

Privatizarea Postei va fi precedata de reduceri de personal si de directii regionale

04.12.2007, 17:59 64

Posta Romana va fi restructurata in urmatorii trei ani, in vederea privatizarii, prin recalificari si concedieri de personal cu acordarea de plati compensatorii, reducerea numarului de directii regionale si infiintarea unui departament pentru institutii si mari companii, considerate clienti majori.
"Intr-o prima etapa vor fi operate reasezari de personal prin recalificarea profesionala a angajatilor, iar ulterior, in 2009-2010, sunt avute in vedere concedieri ale unora dintre salariati, urmare a procesului de restructurare. Disponibilizarea angajatilor nu este prioritara in lunile urmatoare", au declarat surse din Ministerul Comunicatiilor, institutie care detine, in numele statului, 75% din actiunile companiei.
Posta Romana este organizata in prezent in 10 directii regionale, 41 de structuri judetene, 3 sucursale specializate si o filiala, avand peste 35.000 de angajati. Fiecare directie regionala are in subordine si administreaza oficii judetene si centre regionale de tranzit.
Departamentul de vanzari va fi reorganizat pentru diversificarea serviciilor furnizate "clientilor majori", precum institutii publice si companii care emit lunar un volum ridicat de corespondenta, iar distributia de servicii financiare - credite, carduri, depozite, asigurari - va fi dezvoltata prin cresterea portofoliului de furnizori pentru care sunt colectate facturi.
Achizitiile importante vor fi efectuate prin licitatii organizate in sistem centralizat, si nu de catre fiecare sucursala in parte, pentru o administrare unitara a costurilor.
Imbunatatirea calitatii serviciilor prestate la ghiseu, infiintarea Directiei de Dezvoltare Retea pentru administrarea portofoliului de servicii furnizate prin reteaua de subunitati speciale, incheierea unor contractate de achizitie pentru un sistem informatic de management al costurilor, innoirea parcului auto si infiintarea Directiei de Operatiuni Postale la nivel national sunt alte actiuni de restructurare a companiei.
Consiliul de Administratie si AGA vor decide reducerea numarului de directii regionale de posta, prin comasare cu alte sucursale, odata cu modificarea contractelor de munca ale salariatilor din sucursalele desfiintate sau nou-infiintate.
"In 2006, Posta Romana a inregistrat un profit net de 31,9 milioane lei, la o cifra de afaceri de 814,9 milioane lei, insa in cazul unei privatizari, atractivitatea companiei ar putea fi afectata de liberalizarea completa a serviciilor postale - ceea ce ar putea duce la reducerea unora dintre sursele importante de venituri, de cresterile salariale previzionate pentru piata fortei de munca in contextul unui personal ce numara in prezent peste 35.000 de angajati si de necesitatea unor investitii pentru a satisface standardele de calitate ale serviciilor postale si a face fata concurentei", au afirmat sursele citate.
Restructurarea companiei este astfel argumentata prin limitarea efectelor unei liberalizari complete a serviciilor postale, precum si pentru cresterea gradului de profitabilitate si maximizarea valorii companiei, in vederea privatizarii.
Strategia de restructurare, elaborata de firma de consultanta Roland Berger Strategy, va fi prezentata Guvernului in maximum doua saptamani sub forma unui proiect de hotarare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels