Eveniment

Privatizarea SNP: vanzarea a peste 51% din actiuni

01.07.2003, 00:00 14



Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a declarat ieri ca pachetul de actiuni la SNP Petrom pe care statul il va scoate la privatizare ar putea fi mai mare de 51% din capitalul social al companiei.



"Sunt pentru privatizare. Nu sunt fanul cifrei de 51%, ea poate fi si mai mare", a spus Dan Ioan Popescu.



El a aratat, totodata, ca salariatii vor putea sa achizitioneze un pachet de actiuni reprezentand maximum 10% din capitalul social al Petrom.



Potrivit lui Dan Ioan Popescu, inca nu a fost stabilit daca ponderea de 10% din actiuni va fi sau nu inclusa in pachetul de 51% din capital. El a apreciat ca, daca ar fi investitor, ar prefera sa participe la adoptarea deciziilor manageriale la Petrom in colaborare cu alti reprezentanti privati si nu cu statul.



Pe de alta parte, statul trebuie sa urmareasca activitatile legate de investitiile ulterioare privatizarii si acest lucru trebuie stabilit cu investitorii, a spus ministrul Economiei.



El a afirmat ca reprezentantii Citibank - SUA au scos in evidenta necesitatea unei asocieri si unificari a unor societati din domeniul petrolului, dand exemplu companiile OMV - Austria si MOL - Ungaria.



Popescu a aratat ca Petrom, care are o cifra de afaceri de 2,1 miliarde de dolari, este o societate mare in Romania, dar la nivel mondial este o "firma mica".



Potrivit ministrului Economiei, “in procesul de extindere a pietei, masa critica a unei societati devine foarte importanta", iar orice societate care nu-si permite sa realizeze investitii de sute de milioane de dolari intr-o perioada scurta pentru modernizare "este sortita pieirii".



El a mai precizat ca autoritatile au consultat reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare pe tema elementelor care vor fi incluse in anuntul de privatizare.



"Avem doua saptamani de respiro, nu vrem sa intervenim asupra anuntului de privatizare prin modificari ulterioare", a spus ministrul Economiei. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO