Eveniment

Procedură de infringement împotriva României pentru impozitarea societăţilor străine

Procedură de infringement împotriva României pentru impozitarea societăţilor străine

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Fratila

22.02.2013, 00:05 1390

Comisia Europeană a des­chis joi împotriva României două proceduri de infringement privind încălcarea legislaţiei comunitare cu privire la sistemul discriminatoriu de impozitare a societăţilor străine şi neplata pensiilor către cetăţenii greci care au lucrat în ţara noastră.

"Comisia Europeană a cerut astăzi oficial României să modifice tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat societăţilor străine", infor­mează un comunicat transmis joi agenţiei Mediafax de Repre­zentanţa Comisiei Europene.
În temeiul legislaţiei fiscale române, o societate străină cu mai multe sedii în România face obiectul regimului fiscal al în­treprinderilor pentru fiecare dintre sedii în mod individual, în po­fida faptului că acestea nu au personalitate juridică se­pa­rată.
"Imposibilitatea unui contri­buabil străin de a consolida rezultatele tuturor sediilor sale din România se traduce printr-un dezavantaj la nivelul fluxului de numerar sau prin impozite mai mari pentru entitatea juridică străină. Potrivit Comisiei, această restricţie contravine libertăţii de stabilire garantate de tratatele UE", evi­denţiază comunicatul.
Solicitarea Comisiei Europene privind impozitarea socie­tă­ţilor străine este sub forma unui aviz motivat în cadrul proce­durilor UE de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. Dacă le­gislaţia în cauză nu este pusă în conformitate în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a UE cu pri­vire la această cauză.
De asemenea, Comisia Euro­peană a trans­­mis României şi un aviz motivat referitor la neres­pectarea Regulamentului (CE) nr. 1408/71 şi Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de secu­ri­tate socială la calcularea drepturilor la pensie ale cetăţenilor greci care au lucrat în România înainte de aderarea acesteia la UE.
În prezent, autorităţile române refuză să ia în considerare perioa­dele lucrate de imigranţii greci îna­inte de aderarea României la UE. Acest refuz se bazează pe un acord bilateral semnat între România şi Grecia în 1996.
În contextul acordului respectiv, România a plătit Greciei o sumă fixă de 15 milioane dolari, iar Grecia este responsabilă să plătească pensii corespunzând unui număr de maximum 15 ani lucraţi.
Aceasta înseamnă că lucrătorii au pierdut dreptul la pensie pentru perioadele care depăşesc 15 ani, menţionează Comisia Europeană.
Instituţia de la Bruxelles consideră că acordul bilateral nu poate fi utilizat pentru a-i lipsi pe unii cetăţeni de drepturile care le sunt acordate în mod direct de dreptul UE şi că România datorează lucrătorilor drepturile suplimentare la pensie, chiar dacă acestea co­respund unor perioade anterioare aderării României la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO