Eveniment

Procesul FNI se rejudeca

13.06.2006, 00:00 19

Procesul privind Fondul National de Investitii (FNI) - in care mai multe persoane, printre care si Ioana Maria Vlas, au fost condamnate la inchisoare - va fi rejudecat dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatiile facute de partile din acest caz.

Astfel, dosarul va fi returnat Tribunalului Bucuresti, aceeasi instanta care, in 13 octombrie 2005, a decis despagubirea civila a 128.476 de investitori FNI care s-au constituit parti civile, condamnand la inchisoare 13 persoane.

Fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a fost condamnata la mai multe pedepse cu inchisoarea, cea mai mare, de 20 de ani - care va fi si executata - fiindu-i aplicata pentru inselaciune. Totodata, Vlas a mai primit pedepse de doi ani de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si de zece ani pentru abuz in serviciu.

In acest dosar, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Nicolae Popa, fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, la 20 de ani de detentie pentru inselaciune si la doi ani pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Popa va executa - in situatia in care va fi adus in tara - pedepasa cea mai grea, de 20 de ani, la care instanta a aplicat si un spor de patru ani.

Nicolae Popa este dat in urmarire internationala de la sfarsitul lui 2000, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare preventiva.

In acest dosar, instanta a decis condamnarea la inchisoare pentru Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest, Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest, pe Gravil Batran si pe Ioan Dita, fosti membri ai Consiliului de Administratie al societatii.

Stefan Boboc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu, iar Cezara Cecilia Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul CNVM, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi fapta.

Toate partile din proces au contestat, la Curtea de Apel Bucuresti, decizia Tribunalului fie in ce priveste pedepsele aplicate, fie cuantumul despagubirilor.

In anul 2000, Vlas si cele 12 persoane au fost deferite justitiei, insa, dupa doi ani de dezbateri, instanta a hotarat restituirea dosarului la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru completarea urmaririi penale.

In decembrie 2004, dosarul a ajuns din nou pe rolul Tribunalului Bucuresti, procurorii completand cu o noua expertiza financiar-contabila documentele solicitate de instanta in aceasta cauza.

Instanta a sustinut ca procurorii trebuie sa stabileasca cu exactitate faptele pentru care au fost trimisi in judecata cei 13 inculpati din dosar, precum si daca faptele acestora au legatura cu prejudiciul de la FNI si de la CEC. Astfel, procurorii au dispus efectuarea unei noi expertize financiar-contabile, pentru a identifica responsabilitatea fiecaruia dintre cei cercetati in acest caz.

Expertiza urma sa stabileasca si perioada in care persoanele cercetate au lucrat pentru Fond, cuantumul sumelor depuse, precum si lista deponentilor.

Prabusirea FNI, in mai 2000, a fost inceputul unui scandal cu efecte sociale, economice si politice, in a carui solutionare au fost implicate, la diferite momente, Justitia, Politia, Parchetul, institutiile financiare sau comisiile de abuzuri de la Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO