Eveniment

Procurorii cer arestarea lui Hayssam pentru o frauda de 1,8 mil. euro

07.04.2005, 20:11 17

Procurorii instantei supreme au solicitat aseara instantei Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a ce-tateanului romano-sirian Omar Hayssam pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni si inselaciune, prejudiciul fiind de 1,8 mil. euro, informeaza surse judiciare.

La inchiderea editiei, instanta discuta inca dosarul referitor la Hayssam pe numele caruia a fost emisa o ordonanta de retinere pentru 24 de ore, care a intrat in vigoare in noaptea de marti spre miercuri, la ora 2.00.

"Invinuitul Omar Hayssam, alaturi de alti cetateni romani si straini, este cercetat pentru infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat. Aceasta cauza are in vedere activitatea economico-financiara a grupului de firme Manhattan, apartinand lui Hayssam, cercetarile fiind demarate in data de 4 noiembrie 2004, cand s-au si efectuat perchezitii la domiciliile persoanelor implicate, si la sediile firmelor acestora", a precizat Ministerul Public.

Oficialii ministerului mai spun ca, in urma masurilor specifice de monitorizare a activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Hayssam, au rezultat indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak.

Hayssam a fost ridicat de politisti marti in jurul orei 19.00, facandu-se totodata descinderi in sediile din soseaua Stefan cel Mare si Bulevardul Poligrafiei ale firmelor acestuia. Retinerea lui este una din actiunile desfasurate in cadrul anchetei complexe privind spalarea de bani de catre retele de cetateni arabi care ar fi obtinut astfel sume importante, care este posibil - potrivit anchetatorilor - sa fi fost utilizate si pentru finantarea unor celule teroriste.

Hayssam a fost dus la Parchetul instantei supreme si audiat de procurorii Serviciului de macrocriminalitate economico-financiara al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crimina-litate Organizata si Terorism, in prezenta avocatului sau. Totodata, procurorii au audiat si alte persoane, aduse la Parchet in urma descinderilor de marti, printre care si oameni de afaceri arabi.

Hayssam urma sa fie dus la tribunal in timpul noptii, cu propunerea de arestare preventiva. Acest lucru nu a mai fost posibil, caci audierea a fost intrerupta, in jurul orei 23.00, iar el a fost dus la spital. Hayssam a fost supus unui consult general la clinica de psihiatrie a Spitalului Ministerului Administratiei si Internelor, dupa care a fost transportat in arestul Directiei de Cercetari Penale.

Potrivit unor surse judiciare, cetateanul romano-sirian sufera din 1981 de tulburare schizofrenica afectiva cu episod depresiv paranoid, fiind spitalizat de mai multe ori, in Romania, Marea Britanie si Siria. Surse medicale afirma ca Hayssam are la activ mai multe tentative de suicid, fapt consemnat in dosarul lui medical. Ultima oara Hayssam a fost internat la Spitalul de neuropsihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti, fiind externat in 28 martie, mai exact in ziua in care au fost rapiti in Irak cei trei jurnalisti romani si ghidul lor - cetatean irakiano-americano-roman -, Mohamad Munaf, prieten al lui Hayssam si cel care a finantat plecarea lor in Irak.

Ampla actiune din care face parte si retinerea lui Omar Hayssam priveste un dosar complex de crima organizata si spalari de bani, sume de ordinul sutelor de miliarde de lei care fiind scoase ilegal din Romania, posibil pentru finantarea terorismului.

Potrivit unor surse judiciare, noua persoane au fost ridicate dupa descinderile facute marti, in mai multe locatii, in Bucuresti si in Craiova, printre care si sedii ale unor firme apartinandu-i lui Hayssam. Descinderile fac parte din seria de actiuni organizate in ultima perioada de anchetatori pentru anihilarea gruparilor mafiote de origine araba.

Aceleasi surse afirma ca afacerile acestor retele au avut de suferit din cuza anchetei si ca cetatenii arabi au luat in calcul mai multe variante pentru a pune capat investigatiilor.

Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, majoritatea oamenilor de afaceri arabi care fac in Romania afaceri de milioane de dolari au fost monitorizati de serviciile secrete. Interceptarile aprobate in acest sens au oferit anchetatorilor si serviciilor secrete informatii esentiale pentru gestionarea acestei situatii, una din masurile luate in acest context fiind pensionarea generalului Gioni Popescu, sustin sursele citate.

In acest caz - sustin sursele citate - ar putea fi cercetati si fosti demnitari care ar fi facilitat dezvoltarea acestor retele si care ar fi permis privatizari frau-duloase in beneficiul acestor grupuri mafiote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO