Eveniment

Procurorii vor decide daca Erbasu s-a aruncat sau a cazut in piscina

23.06.2004, 00:00 37

Omul de afaceri Mihai Erbasu a murit din cauza cazaturii de la inaltime in piscina aproape goala, dar corpul sau avea si leziuni de alta natura, a caror provenienta trebuie clarificata de anchetatori.
Autopsia realizata de legisti in cursul zilei de ieri a confirmat faptul ca Mihai Erbasu a murit in urma impactului cu fundul piscinei.
Ministerul Public precizeaza ca moartea lui Erbasu a fost violenta, el suferind rupturi ale unor organe interne si fracturi multiple (craniene, stern, coaste bilateral, coloana vertebrala, bazin).
Potrivit unor surse judiciare, legistii au constatat insa ca trupul omului de afaceri are multe alte leziuni care pot fi explicate numai de cei care fac investigatiile in acest caz.
"Leziunile de violenta constatate la autopsie s-au putut produce prin lovire de corpuri si planuri dure prin cadere de la o inaltime medie, cat si prin lovire cu sau de corp taietor si sunt in legatura de cauzalitate directa neconditionata cu decesul", sustine Ministerul Public.
Ministerul Public mai arata ca au fost recoltate probe pentru a fi derulate si examene complementare (histopatologice, serologice si toxicologice).
Procurorii urmeaza sa stabileasca daca Mihai Erbasu a cazut in piscina accidental ori in mod voit.
Adjunctul sefului Politiei Ilfov afirma, luni, ca Mihai Erbasu ar fi incercat sa se spanzure cu ajutorul unui cordon de halat, in subsolul vilei sale din Snagov. El arata ca, in subsolul cladirii, a fost gasit cordonul atirnind, iar in cladire sunt urme "de precipitare".
De asemenea, au fost gasite urme de sange la nivelul doi al vilei, a afirmat comisarul sef Popa. Acestea i-ar fi putut apartine lui Erbasu, care s-ar fi lovit la una din sprancene inainte de a cadea in gol, de la o inaltime de aproximativ noua metri, in piscina fara apa.
Piscina in care a fost gasit, luni dimineata, corpul omului de afaceri se afla sub o terasa de la etajul intai al vilei din Snagov a familiei Erbasu.
Anchetatorii au apreciat ca Mihai Erbasu s-ar fi putut prabusi de la etaj, astfel ca au realizat o reconstituire a modului in care el ar fi cazut in piscina.
In jurul orei 14.30, luptatori de la forta de interventie rapida a Politiei au coborat pe corzi, de pe terasa in bazin, ajungand astfel la locul in care a fost gasit trupul neinsufletit al lui Erbasu.
Potrivit primelor informatii oferite de anchetatori, cea mai probabila varianta este sinuciderea, mai ales ca familia omului de afaceri a gasit mai multe foi scrise, in care el si-ar fi motivat sinuciderea.
Societatea de constructii Erbasu, principala firma a grupului controlat de omul de afaceri Mihai Erbasu, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 516,6 miliarde lei, in crestere cu 55,5% fata de 2002, iar profitul brut a crescut cu 52%, la 39,3 miliarde lei.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor, datoriile totale ale companiei se ridicau la 322 miliarde de lei, la sfarsitul anului 2002.
Dupa primul trimestru al acestui an, firma avea datorii la bugetul de stat de 12,3 miliarde de lei, dupa ce achitase cea mai mare parte din valoarea maxima a obligatiilor restante, de aproape 102 miliarde de lei.
De asemenea, societatea avea obligatii restante de 9,3 miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 1,6 miliarde de lei la bugetul asigurarilor de somaj, pentru care a primit inlesniri la plata.
Din grupul Erbasu mai fac parte firmele Erbasu Total Construct, infiintata in anul 2001, cu activitati de constructii ingineresti, Erbasu General Construct, constituita tot in 2001, cu activitati de intermediere in comertul cu material lemnos, Erbasu Expert Construct, inregistrata in 2001, avand ca obiect de activitate lucrarile de constructii, inclusiv cele de arta.
Grupul include si societatile Erbasu Edil Construct, constituita in 2001, care activeaza tot in domeniul constructiilor ingineresti, Erbasu Calze&Collant, (an de infiintare 1998, comert cu ridicata de produse textile) si Erbasu Distributie, inregistrata in toamna anului trecut.
La nivelul anului 2002, cifra de afaceri cumulata a acestor firme era de circa 330 de miliarde de lei. Toate firmele inregistrau profit net, valoarea cumulata fiind de aproximativ 16 miliarde de lei, iar datoriile totale, catre furnizori si stat, erau de 118,1 miliarde de lei.
La sfarsitul lunii martie a acestui an, firmele aveau datorii catre bugetul de stat de 19,5 miliarde de lei si restante de 16,8 miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale de stat, 1,86 miliarde de lei la bugetul asigurarilor de somaj si 4,4 miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale de sanatate. In fiecare caz, societatile obtinusera inlesniri la plata sau aveau cereri de compensare in curs de solutionare.
In afara de aceste societati, omul de afaceri a detinut controlul si asupra unor firme cu activitati in turism si agricultura.
Apropiati ai familiei au declarat ca in ultima perioada omul de afaceri era foarte stresat, iar surse judiciare au declarat ca Erbasu ar fi avut probleme financiare care l-ar fi putut determina sa se sinucida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO