Eveniment

Producatorii de biocombustibil: Am putea vinde productia companiilor petroliere

18.10.2006, 18:41 30

O serie de companii straine interesate sa produca biocombustibil in Romania intentioneaza sa vanda productia realizata companiilor petroliere de pe piata interna, potrivit informatiilor furnizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).
"ARIS a primit mai multe cereri din partea unor companii din Germania, Olanda, Canada si Spania privind producerea de biocombustibil in Romania. Majoritatea acestor firme intentioneaza sa vanda biocombustibilul produs firmelor petroliere de aici, cu care au initiat deja discutii", au afirmat sursele citate.
Unele firme intentioneaza sa investeasca si in agricultura, pentru a-si asigura materia prima, insa cele mai multe doresc sa incheie contracte de achizitie de rapita, soia si floarea-soarelui pe termen lung cu producatorii romani.
Strategia de dezvoltare pe piata romaneasca a companiilor straine vizeaza in special judetele din sudul tarii, unde exista culturile necesare producerii de biomasa, si din considerente logistice.
"Unele firme iau in calcul transportul materiei prime si al produselor pe Dunare", au adaugat reprezentantii ARIS.
Potrivit acestora, un joint-venture americano-canadian este interesat sa deschida o fabrica de etanol in Romania, iar o companie din Olanda se afla in faza achizitiei unui teren in judetul Calarasi. Mai multe firme au inceput deja investitii in industria biocombustibilului in Romania, printre care grupul portughez Martifer, Ultex Tandarei, Argus Constanta, Ulerom Vaslui si un grup de investitori spanioli.
Fabrica de biocombustibil a firmei Martifer de la Lehliu va fi finalizata la inceputul lunii decembrie si va produce circa 100.000 de tone de biocombustibil.
Potrivit normelor UE, Romania trebuie sa ia masuri pentru inlocuirea benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in anul 2020. Biodieselul se obtine din prelucrarea semintelor de soia si rapita, in principal, acesta fiind unul dintre motivele pentru care fabricile care produc ulei pot sa intre si pe segmentul de biodiesel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO