Eveniment

Producatorii de tigari nu se inteleg cu Finantele la accize

16.06.2003, 00:00 16



Producatorii de tigarete vor continua astazi discutiile cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru a ajunge la un acord asupra cresterii acizelor in conditiile in care la ultima intalnire, care a avut loc vineri, nu s-a ajuns la nici un rezultat.



Reprezentantii producatorilor internationali de tigarete sustin ca pretul mediu al pachetului de tigari se va majora cu 4.000 de lei, de la 1 iulie, daca Finantele nu isi vor respecta angajamentele asumate in luna februarie privind modul de efectuare a majorarilor de accize pentru tutun. #leadend#In cazul in care Finantele vor respecta angajamentele la care producatorii sustin ca au ajuns in luna februarie, preturile tigaretelor vor creste cu 2.000 de lei pe pachet.



Potrivit lui Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania, firmele producatoare au convenit, in luna februarie a acestui an, impreuna cu reprezentantii Ministerului Finantelor si ai Ministerului Integrarii, un calendar de crestere a accizelor. Acesta a fost prezentat Comisiei Europene si pe baza lui au fost incheiate negocierile la capitolul 10, "Impozitarea".



Producatorii au acceptat atunci o crestere de 3 euro in acest an a accizelor, cu conditia eliminarii contributiilor pe care le platesc la fondul de sanatate (2% din incasari) si la fondul de mediu (1,5% din vanzari), precum si a costului timbrelor pentru marcare (465 lei pe bucata).



"Suntem dezamagiti ca o intelegere facuta in februarie nu mai este respectata acum. Atunci am acceptat o crestere de 3 euro a accizelor in acest an, mai mare decat cea de 1,63 de euro de anul viitor, tocmai pentru ca ni s-a promis eliminarea fondurilor speciale si a costului timbrelor. Intre timp situatia s-a schimbat, iar Ministerul Finantelor nu mai vrea sa respecte acea intelegere", a declarat Gilda Lazar, citata de Mediafax.



La discutii au participat oficiali ai JTI Romania, Philip Morris, BAT Romania, Papastratos si ai Societatii Nationale Tutunul Romanesc, interesele acesteia din urma fiind reprezentate de ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO