Eveniment

Productia industriala a crescut cu 3% in noiembrie, pentru prima data dupa 13 luni de scadere

Productia industriala a crescut cu 3% in noiembrie, pentru prima data dupa 13 luni de scadere
13.01.2010, 23:08 12

Productia industriala a avut in noiembrie un avans de 3% caserie ajustata, dupa ce pe primele zece luni scaderea a fost de 8%,potrivit datelor INS.

Crestereas-a datorat avansului de 10,6% al productiei si furnizarii deenergie electrica si termica. "Putem considera aceasta crestere unsemnal pozitiv, care aparuse deja din perioada in care trendul erade crestere, chiar daca cifrele erau negative an la an. Revenireaeconomica din 2010 va porni tocmai de la acest segment, alindustriei, ajutat si de revenirea exporturilor", comenteazaRozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Recent, INS a publicat datele preliminare privind exporturileRomaniei, care au crescut in noiembrie cu 7% fata de aceeasi luna aanului trecut.

In primele 11 luni, comparativ cu perioada similara din 2008,productia industriala a coborat cu 6,7% in serie bruta si cu 6,8%in serie ajustata, din cauza scaderilor din industria extractiva(-11,8%, respectiv -11,5%) si in industria prelucratoare (-7,8%,respectiv -8,7%).

Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze siapa calda a crescut cu 5,9% ca serie bruta, si cu 5,1% ca serieajustata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO