Eveniment

Producţia industrială îşi continuă avansul în septembrie

Producţia industrială îşi continuă avansul în septembrie      Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a crescut în septembrie cu 5,8% (serie ajustată) comparativ cu aceeaşi lună din 2010, iar la nouă luni avansul a fost de 7,2%, potrivit datelor făcute publice ieri de Institutului Naţional de Statistică (INS).

Producţia industrială îşi continuă avansul în septembrie

Autor: Iulian Anghel

09.11.2011, 00:07 442

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a crescut în septembrie cu 5,8% (serie ajustată) comparativ cu aceeaşi lună din 2010, iar la nouă luni avansul a fost de 7,2%, potrivit datelor făcute publice ieri de Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ritmul de creştere nu a fost în septembrie la fel de bun ca cel din august (- 0,6% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare sau de sezonalitate), dar este pe plus, ceea ce oferă premise pentru un T3 bun din punctul de vedere al creşterii economice care ar urma să fie anunţată la mijlocul acestei luni.

"Producţia industrială îşi menţine performanţa pozitivă şi în trimestrul al treilea, însă se observă o uşoară încetinire a rit­mului de creştere pe seama presiunilor externe şi dificultăţilor de finanţare a sectorului privat. În următoarele trimestre ne aşteptăm ca producţia industrială să înregistreze dinamici pozitive de creştere, pe seama continuării trendului de creştere a comenzilor noi din industrie, însă sunt riscuri ca aceste creşteri să fie inferioare celor cu care ne-am obişnui în prima jumătare a anului 2011", comentează Melania Hăncilă, economist-şef al Volksbank.

Analiştii anticipau de altminteri că industria care încetinise în vară (plus 3,2% în iunie şi 5% în iulie) va reveni în T3. La finalul lunii trecute preşedintele Traian Băsescu a anticipat o creştere în acest trimestru a PIB-ului cu aproximativ 3%, după ce Produsul Intern Brut a crescut în T2 cu doar 0,2%, după un avans de 0,7% în primul trimestru.

Producţia industrială a crescut mai vizibil în primele două luni ale anului, 10,6% în ianuarie şi 12,7% în februarie. Comparativ cu august, în septembrie industria a scăzut uşor - s-au înregistrat scăderi în toate cele trei sectoare industriale, respectiv de 1,3% în industria extractivă, 0,7% în industria prelucrătoare şi de 0,1% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Însă, comparativ cu septembrie 2010, industria a fost pe plus ca serie brută (5,5%) şi ca serie ajustată (5,8%).

Producţia industrială are o pondere în PIB de 27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO