Eveniment

Productia industriala s-a majorat cu 6% in anul 2002

10.02.2003, 00:00 12

Productia industriala realizata in anul 2002 s-a majorat, conform Institutului National de Statistica, cu 6%, comparativ cu perioada similara din 2001, atat in volum absolut, cat si in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare, datorita exclusiv industriei prelucratoare, unde cresterea a fost de 7,9%.
Acest rezultat este usor superior celui estimat de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, care se astepta la o crestere de 5,8% a productiei industriale, respectiv la un spor de 7,4% al industriei prelucratoare.
Cresterea de sase procente a productiei in 2002 urmeaza celei de 8,2% consemnata in 2001, cand industria prelucratoare a avut un avans de 9,6%.
Productia a urcat, pe ansamblul anului trecut, cu 14,5% la bunurile de folosinta indelungata, cu 9,3% la bunurile de uz curent, cu 7,1% la bunurile intermediare, cu 2% la bunurile de capital, dar a scazut cu 1,2% in industria energetica.
Raportat la luna similara a anului 2001, productia industriala a lunii decembrie 2002 a fost mai mare cu 8,6% in volum absolut si cu 4,9% in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare.
Valoarea stocurilor de produse finite din industrie se cifra, la sfarsitul lunii decembrie, la 43.532 de miliarde de lei, reprezentand 35,2% din resursele lunii.
Pentru 2003, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei se asteapta la o crestere de 6,5% a productiei industriale, comparativ anul precedent, rolul principal in evolutia acestui indicator urmand sa fie detinut tot de industria prelucratoare, pentru care a fost estimat un ritm mediu de crestere superior celui de pe ansamblul sectorului.
Cifra de afaceri obtinuta de firmele de comert cu amanuntul din vanzarile de alimente, bauturi si tutun s-a redus, in primele 11 luni ale anului trecut, cu 8% raportat la perioada similara din 2001. In schimb, vanzarile de marfuri nealimentare s-au majorat cu 7,4%, ceea ce a permis sectorului sa inregistreze pe ansamblul sau o cifra de afaceri mai mare cu 0,5% fata de intervalul ianuarie-noiembrie 2001.
De asemenea, cifra de afaceri a societatilor profilate pe vanzarea, repararea si intretinerea autovehiculelor si motocicletelor, precum si a celor specializate in vanzarea carburantilor auto s-a redus cu 8% in perioada mentionata. Acest declin este explicat prin diminuarea cu 17,6% a vanzarilor de carburanti auto, in conditiile in care cifra de afaceri rezultata din activitatile de vanzare si reparatii auto s-a situat cu 3,5% peste nivelul inregistrat in primele 11 luni din 2001.
Si cifra de afaceri realizata din serviciile de piata prestate populatiei s-a diminuat cu 10,6% in intervalul de timp analizat, singura crestere, de 13%, fiind raportata de catre agentiile de turism si asistenta turistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO