Eveniment

Profitul BP creste cu 53%

27.10.2004, 00:00 10



BP, a doua mare companie petroliera din lume, a raportat o crestere a profitului pe al treilea trimestru de 53%, ca urmare a preturilor record la barilul de petrol. Compania si-a majorat investitiile previzionate pentru anul viitor datorita scaderii cursului monedei americane, relateaza Bloomberg. Profitul a atins un nivel record de 3,46 mld. dolari, sau 18 centi pe actiune, de la 2,26 mld. dolari, sau 13 centi pe actiune, cat obtinuse in aceeasi perioada a anului trecut, excluzand costurile de stocare, au informat oficialii companiei. Anul viitor BP estimeaza investitii de aproximativ 14 mld. dolari, peste previziunile initiale. BP este prima dintre cele mai importante companii petroliere din lume care raporteaza o crestere in profiturile trimestrului trei, beneficiind de majorarea de 68% a pretului petrolului la bursa din New York, care a depasit 55 de dolari pe baril. In aceasta saptamana isi vor anunta rezultatele pe trimestrul trei si companiile Royal Dutch/Shell si Exxon Mobil. "Preturile foarte ridicate la materii prime atat in sectorul de explorare si productie cat si in cel de rafinare si distributie, sunt cele care au urcat nivelul profiturilor", spune Richard Griffith, analist la compania de brokeraj Williams de Broe din Londra, unde actiunile BP au ratingul "cumpara". Profitul a fost de 3,94 mld. dolari, excluxand cheltuielile cu amortizarea, in timp ce estimarile analistilor gravitau in jurul a 4,17 mld. dolari. Vanzarile s-au majorat cu 25%, pana la 73,9 mld. dolari, de la 59,2 mld. in trimestul anterior.



In acest an actiunile BP au castigat 19%, cu 2% peste evolutia indexului FTSE care include cele mai mari 100 de companii britanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO