Eveniment

Profitul complexului energetic Rovinari a scazut cu 60%

30.07.2008, 18:18 22

Complexul Energetic Rovinari, una dintre cele mai mari unitati de productie de energie de pe plan local, a realizat in primul semestru un profit net de 44 mil. lei (12 mil. euro), in scadere cu circa 60% fata de perioada similara a anului trecut. Compania pune scaderea pe seama faptului ca unul dintre blocurile energetice se afla in reparatie capitala.
Cifra de afaceri a companiei a crescut cu circa 5% in aceeasi perioada, pana la 420,7 mil. lei (115,3 mil. euro).
Cantitatea de energie electrica produsa de CE Rovinari in primul semestru al anului 2008 a fost de 2.759.527 MWh, reprezentand 91,33% din productia anului trecut din aceeasi perioada, chiar daca in anul 2008 compania a functionat cu doar trei blocuri energetice fata de patru, cate au fost in functiune in anul 2007.
"Astfel, analizand productia pe bloc energetic in functiune pe primul semestru al anului 2008, se constata ca aceasta a crescut cu 21,77% fata de perioada similara a anului 2007", afirma reprezentantii companiei.
CE Rovinari are in derulare un plan major de investitii in valoare de 160 mil. euro cu consortiul format din Alstom Power Italia, Alstom Power Suedia si Energomontaj - SAEM care vizeaza asigurarea serviciilor de inginerie, proiectare, fabricatie, furnizare de echipament si constructie pentru patru instalatii de desulfurare a gazelor de ardere de la grupurile 3, 4, 5 si 6. Proiectul urmareste reducerea emisiilor poluante de dioxid de sulf provenite din instalatiile de ardere sub limita impusa de normele europene.
Impreuna cu celelalte doua complexuri energetice din Oltenia - Turceni si Craiova -, compania asigura circa o treime din consumul anual de electricitate la nivel national, de peste 62 TWh. Cele trei termocentrale au fost transferate anul trecut din proprietatea Ministerul Economiei si Finantelor la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
CE Rovinari alaturi de CE Turceni urmeaza sa fie incluse in compania nationala integrata de energie pe care Guvernul intentioneaza sa o formeze. Din structura acestui "campion national", care urmeaza sa actioneze ca un jucator important in regiune, vor mai face parte Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie de stat, si compania Electrica.
CE Turceni a inregistrat in primele sase luni ale anului un profit net de 95 mil. lei (25,8 mil. euro), mai mult decat dublu fata de nivelul de 45 mil. lei (13,5 mil. euro) inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Cu acest rezultat compania isi depaseste cu mai bine de doua ori estimarile facute la inceputul anului potrivit carora profitul net al companiei urma sa ajunga in 2008 la un nivel de 40 mil. lei (11 mil. euro), cu 57% mai mic fata de rezultatul din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO