Eveniment

Programul de guvernare evita tintele macro si ignora analiza anului 2009. Cum comentati?

    * PD-L a prezentat in toamna anului 2008 un program de guvernare incarcat de formule complicate, cu parametri macroeconomici detaliati (vezi facsimilul de sus). Formulele de atunci, care de obicei nu apar in astfel de programe de guvernare, ci in manuale de economie, s-au dovedit fara nici un fel de aplicare in practica.     * In noul program de guvernare al PD-L nu mai este cuprinsa niciun fel de estimare macro. Se trece foarte repede peste ce s-a intamplat in 2009, insistandu-se in continuare pe perioada 2004-2008. In mod curios, nu exista nici o referire la programul Prima Casa, pe care guvernul Boc l-a anuntat ca panaceu pentru relansarea imobiliara.     * Desi toata lumea vorbea de criza, specialistii in economie ai PD-L mizau acum un an pe o crestere economica de 7% pentru urmatorii patru ani in Romania (graficul de sus). 2009 a fost insa un an teribil, iar guvernul PD-L - PSD nu a reusit deloc sa opreasca scaderea brutala a economiei.
21.12.2009, 23:58 35

Programul de guvernare transmis Legislativului de premieruldesemnat Emil Boc abunda, in cele 97 de pagini ale sale, indeclaratii de bune intentii, insa nu-si asuma nicio tinta la nivelmacro pentru urmatorii ani, spre deosebire de celelalte programe deguvernare.
Cateva certitudini, in acest program: viitorul executiv isi propunesa mentina, pe toata perioada anilor 2010-2012, cota unica deimpozitare de 16% si nivelul TVA de 19%. Impozitul minim nu va fieliminat in 2010, ci "reexaminat". Deficitul bugetar pentru anulviitor va fi de 5,9%, asa cum s-a convenit cu FMI, in vreme cecresterea economica va fi de 1,3%, prevederi care sunt cuprinse siin proiectul legii bugetului pentru 2010.
Premierul desemnat Emil Boc a transmis Parlamentului duminica searaprogramul de guvernare pentru 2009-2012 care va fi supus mainevotului Parlamentului odata cu lista de ministri propusi.
Daca programele de guvernare din trecut, fie ale partidelor, fieale unei majoritati pregatite sa guverneze cuprindeau reprezentarigrafice ale situatiei economice trecute sau anticipate, actualuldocument contine, in majoritatea cazurilor, domenii si declaratiide intentii si reia teme, unele neonorate, din programul deguvernare al PD-L-PSD elaborat in urma cu aproape un an.
Introducerea documentului sustine ca Romania nu s-ar fi pututsustrage crizei financiare declansate in 2007 si, in plus, "a fostdezavantajata de lipsa de viziune si responsabilitate politica inperioada de crestere" - cu trimitere evidenta la guvernarealiberala. De asemenea, examinand contextul economic actual,programul face o critica a anului 2008, cand la guvernare era PNL,dar nu vorbeste decat in termeni vagi despre anul 2009, unde, vremede noua luni, guvernarea a apartinut PD-L-PSD.
In plus, din cele 25 de masuri ale "Angajamentului pentru bunaguvernare a Romaniei" cuprinse in document, lipsesc referirile lareluarea creditarii economiei de catre banci, la stimulareainvestitiilor straine, la un nou model de dezvoltare a Romaniei(exporturi, industrie, servicii).
Agriculturii, domeniu in care lucreaza 30% din populatie, nu i sealoca aici decat un rand.
In schimb, primul punct al acestui document vorbeste despre"revizuirea Constitutiei", pentru introducerea Parlamentuluiunicameral.
Intre partile bune ale programului de guvernare pot fi enumerateintentia constructiei unor baze de date la capitolele educatie,justitie, agricultura (sisteme informatice despre pietele externe)sau registrul parcelar al terenurilor.

  • PD-L a prezentat in toamna anului 2008 un program de guvernareincarcat de formule complicate, cu parametri macroeconomicidetaliati (vezi facsimilul de sus). Formulele de atunci, care deobicei nu apar in astfel de programe de guvernare, ci in manuale deeconomie, s-au dovedit fara nici un fel de aplicare inpractica.
  • In noul program de guvernare al PD-L nu mai este cuprinsaniciun fel de estimare macro. Se trece foarte repede peste ce s-aintamplat in 2009, insistandu-se in continuare pe perioada2004-2008. In mod curios, nu exista nici o referire la programulPrima Casa, pe care guvernul Boc l-a anuntat ca panaceu pentrurelansarea imobiliara.
  • Desi toata lumea vorbea de criza, specialistii in economie aiPD-L mizau acum un an pe o crestere economica de 7% pentruurmatorii patru ani in Romania (graficul de sus). 2009 a fost insaun an teribil, iar guvernul PD-L - PSD nu a reusit deloc saopreasca scaderea brutala a economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO