Eveniment

Proiecte economice pentru disponibilizati

21.03.2003, 00:00 13

Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, o serie de proiecte economice in judetul Brasov, care vor permite infiintarea a aproximativ 7.500 locuri de munca, a declarat prefectul judetului Brasov, Otilian Neagoe.
Proiectele se refera la infiintarea parcului industrial Zarnesti, crearea, in judetul Brasov, a unui parc tehnologic si inceperea lucrarilor de constructie la tronsonul de autostrada Predeal - Codlea.
"In ceea ce priveste societatea Roman Brasov, aceasta va functiona in sistem de parc industrial, ca o structura compusa din mai multe module", a spus Neagoe. El a precizat ca sectorul de produse semifabricate, in care lucreaza circa 1.500 de persoane, urmeaza sa fie privatizat, saptamana viitoare, prin vanzarea actiunilor catre o companie americana.
Executivul va finanta, totodata, un program de dezvoltare a industriei turistice in judetul Brasov si va organiza, pe platforma societatii Roman, un centru de reconversie profesionala pentru salariatii disponibilizati.
"Estimam ca toate aceste proiecte, care vor fi aplicate pana la expirarea perioadei in care personalul disponibilizat din societatile brasovene vor primi plati compensatorii, vor conduce la crearea a 7.000 - 7.500 locuri de munca", a mai spus Neagoe, citat de Mediafax.
O comisie guvernamentala se va deplasa astazi in judetul Brasov pentru a prezenta muncitorilor proiectele si pentru a analiza situatia economica de la Roman si Tractorul. "In privinta societatii Rulmentul, APAPS a apreciat ca aceasta nu reprezinta inca un caz economic de actualitate. Sunt si acolo probleme economice, dar nu acute", a spus prefectul judetului Brasov
Sindicalistii insa refuza sa accepte faptul ca disponibilizarile anuntate de autoritati reprezinta ultima solutie pentru ca societatile respective sa mai poata supravietui, in ciuda explicatiilor date de ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu.
Ministrul le-a spus sindicalistilor de la Roman, Tractorul, Rulmentul si Aro, in cadrul intalnirii pe care a avut-o miercuri seara cu acestia, ca societatile respective se confrunta cu situatii economico-financiare extrem de dificile, singura solutie viabila fiind aceea a privatizarii de urgenta, altfel societatile riscand sa intre in lichidare.
Ministrul le-a mai spus ca, exeptand Rulmentul, fiecare dintre aceste societati inregistreaza pierderi de peste doua miliarde de lei pe zi si au datorii intre 1.500 si 4.000 de miliarde de lei.  De altfel, pana si presedintele Ion Iliescu a sustinut ca unitatile neproductive constituie "o povara" asupra bugetului, iar "Guvernul nu are de unde sa mai sustina aceste unitati". Presedintele a mai spus ca nu se rezolva nimic cu miscari de strada. "Sa zicem ca-i obliga sa-i mentina in activitate. Guvernul de unde sa dea?! Din aceeasi suma la care contribuie 3,5 milioane de contributori", a aratat Iliescu.
Cu toate acestea, sindicalistii urmeaza sa decida in urmatoarele zile calendarul actiunilor prin care vor incerca sa obtina anularea ordonantei de urgenta a Guvernului privind disponibilizarile masive de personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO