Eveniment

Protestele violente din Egipt continuă pentru a treia zi consecutivă, ţinta fiind regimul militar de la conducerea ţării

Protestele violente din Egipt continuă pentru a treia zi consecutivă, ţinta fiind regimul militar de la conducerea ţării

Autor: Alexandru Matei

21.11.2011, 15:41 194

Protestele din week-end din Piaţa Tahrir, epicentrul mişcărilor sociale care au dus la căderea dictatorului Hosni Mubarak, au continuat şi astăzi, ţinta fiind conducerea militară a ţării, scrie The New York Times.

Ciocnirile dintre forţele de ordine au avut loc atât în Cairo, cât şi în alte oraşe din ţară.

Armata egipteană, văzută drept un salvator atunci când generalii şi-au retras susţinerea faţă de Mubarak, a încercat ieri să spargă protestul din Piaţa Tahrir, violenţele lăsând în urmă 22 de morţi şi peste 1.700 de răniţi.

Violenţele au continuat toată noaptea, putând fi auzite focuri de armă pe străzile înecate în gaze lacrimogene şi iluminate de incendii. La amiază mii de protestatari erau în piaţă şi pe străzile din jur.

Un reprezentant al consiliului militar aflat la conducerea ţării, Said Abbas, a vizitat Piaţa Tahrir astăzi şi a declarat că armata respectă dreptul protestatarilor de a demonstra în mod paşnic, spunând că forţele de securitate nu au iniţiat atacuri, ci doar s-au apărat. El a adăugat că forţele de securitate nu au pătruns în piaţă, în ciuda faptului că sute de soldaţi şi poliţişti au luat cu asalt locul ieri seară.

Demonstranţii cer transferul cât mai rapid al puterii din mâinile armatei către un guvern format din civili, dar liderii militari amână să dea detalii despre procesul de transfer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO