Eveniment

PwC: Constructiile si retailul vor continua sa fie in centrul atentiei pentru fuziuni si achizitii

PwC: Constructiile si retailul vor continua sa fie in centrul atentiei pentru fuziuni si achizitii
03.04.2007, 19:30 13

Constructiile, tranzactiile imobiliare si comertul sunt cele mai atractive domenii pentru viitoarele fuziuni si achizitii de pe piata, la fel ca si in ultimii doi ani, arata un studiu al companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).
Numai anul trecut, piata fuziunilor si achizitiilor a totalizat peste 4 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari), conform calculelor PwC, care a numarat 134 de tranzactii. Datele consultantilor confirma informatiile adunate de ZF in anuarul sau Top Tranzactii 2006.
Anuarul, care a fost lansat saptamana trecuta de ZF si este inca disponibil la chioscuri, cuprinde 68 dintre cele mai importante deal-uri petrecute anul trecut pe piata locala, cu o valoare totala de patru miliarde de euro. Majoritatea fuziunilor si achizitiilor au fost realizate anul trecut de investitorii straini, spun consultantii de la PwC. Doar 8% din valoarea tranzactiilor care au avut loc anul trecut au fost realizate intre parteneri cu capital autohton.
"In momentul de fata se manifesta doua tendinte pe piata: pe de-o parte, cresterea economiei si investitiilor straine si pe de alta parte reducerea riscului perceput de investitorii straini in Romania", considera Emilian Radu, partener de servicii de consultanta pentru tranzactii la PwC.
Piata de fuziuni si achizitii a crescut in ultimii ani de circa zece ori, de la o valoare de 0,5 mld. dolari in 2003 pana la recordul din 2005-2006, cand valoarea cumulata a deal-urilor a depasit 5 mld. dolari anual. Studiul PwC ia in considerare fuziunile si achizitiile din 11 state est-europene, dintre care 7 sunt membre ale UE, iar restul de patru sunt Croatia, Serbia, Ucraina si Rusia. Intre acestea 11, Romania ocupa locul 5, dupa volumul cumulat al tranzactiilor de anul trecut.
Circa 30% din valoarea deal-urilor de anul trecut au fost rulate prin fonduri de investitii, dupa cum reiese din calculele PwC. Importanta acestora in piata de fuziuni si achizitii va creste, spun consultantii, dar randamentele asteptate si acceptate de acestia se va reduce, pe masura ce pietele se vor apropia tot mai mult de maturitate.
In timp ce anii trecuti au permis realizarea unor randamente de pana la 700%, cum este cazul deal-ului Ranbaxy-Terapia, acum randamentele cu care investitorii va trebui sa se multumeasca tind catre 20%-30% pe an, afirma reprezentantii firmei de consultanta.
Daca deal-urile private au crescut anul trecut, privatizarile au fost in numar de numai 11, aducand un total de numai 113 mil. dolari, spun consultantii de la PwC, care au luat in considerare privatizarea BCR cu Erste in anul 2005, data semnarii contractului.
Datele PwC arata ca afacerea anului a fost vanzarea actiunilor BCR de catre salariatii bancii, cumparatorul Erste platind pentru 7,2% din cea mai mare banca locala circa 543 mil. dolari.
Conform tranzactiilor detaliate in anuarul de Tranzactii al ZF, cel mai fierbinte domeniu din 2006 a fost cel imobiliar, unde proiectele au trecut cu repeziciune de la un investitor la altul, dublandu-si pretul in cativa ani. Este cazul City Mall, care si-a schimbat de trei ori proprietarii in doi ani. Mai mult, pe piata locala se fac tranzactii de sute de milioane de euro cu proiecte care sunt inca pe hartie, cum este cazul celor doua Polus Center de la Cluj si Constanta.
Anul 2006 a marcat si debutul primei companii farmaceutice romanesti pe o bursa straina. Astfel grupul A&D Pharma, care reuneste distribuitorul Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu, se tranzactioneaza din octombrie pe bursa din Londra.
Consultantii de la PwC spun ca domeniile cu cele mai multe tranzactii asteptate in 2007 sunt cel de constructii si imobiliar, piata farma, piata energiei, dar si sectorul financiar. Conform anuarului ZF, in economie sunt sectoare intregi dominate de capitalul autohton de la industria alimentara la serviciile de curierat si productia de software. Chiar si in asigurari sunt companii mari cu capital majoritar romanesc, aflate deja in discutii de vanzare.
"Exista o anumita neliniste in randul investitorilor, din cauza tulburarilor politice din ultima perioada, pentru ca aceasta situatie de incertitudine se prelungeste foarte mult. Altfel, economia isi vede de treaba ei, desi exista un impact din partea zonei politice", spune Emilian Radu.
In plus, consultantii de la PricewaterhouseCoopers spun ca sunt posibile anul acesta o serie de privatizari, printre care cele mai asteptate sunt Antibiotice, Oltchim, Daewoo Automobile, Electroputere Craiova, trei distributii de energie si unele complexuri energetice.
Din cauza tulburarilor politice insa, derularea unor privatizari ar putea sa intarzie in continuare, asa cum s-a intamplat si in 2006, a conchis consultantul PwC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO