Eveniment

"Mi-a spus sa stau linistit. Ca totul va fi bine si ca nu ne poate spune mai multe deocamdata. Dar eu l-am vazut. Era slabit, bolnav"

24.05.2005, 20:33 28

Criza ostaticilor romani din Irak s-a incheiat ieri cu un final parca decupat din filmele americane in care binele invinge intotdeauna: eroii principali au coborat din avion cu fata radiind de fericire, alergand sa-si imbratiseze familiile si facand cu mana celor care i-au asteptat pe aeroport.

Aeronava la bordul careia s-au aflat ziaristii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian a aterizat la Baza Aeriana 90 in jurul orei 14.50 aproape fara probleme. Singurul element care a facut ca aterizarea sa nu fie perfecta a fost pana de la una dintre rotile aeronavei.

La aeroport, cei trei au fost asteptati de familii, prieteni si colegi carora li s-au alaturat presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu. Jurnalista Marie-Jeanne Ion si cameramanul Sorin Miscoci au fost primii care au coborat din avion, ei fiind intampinati de familii si imbratisati. Marie-Jeanne avea pe cap salul pe care il purta in prima inregistrare transmisa de rapitori, iar in spate tinea un rucsac.

A urmat apoi Ovidiu Ohanesian spre care s-a indreptat sora sa. Dupa acest moment, cei trei au fost imbratisati pe rand de presedintele Traian Basescu.

Apoi ziaristii si-au salutat prietenii si colegii care i-au asteptat la aeroport, dupa care, fara sa faca nici o declaratie, au intrat intr-o cladire din incinta bazei aeriene.

Asa cum anunta cu o zi in urma Presedintia, pentru cei trei va urma o perioada de carantina. "Vor sta doua-trei zile in carantina, dupa care se vor intoarce la familiile lor", a declarat senatorul Ion Vasile, tatal lui Marie-Jeanne, dupa ce grupul celor trei a fost despartit de familii si transportat intr-o zona de siguranta.

Desi starea lor generala parea buna, parintii jurnalistilor s-au declarat preocupati de starea lor de sanatate, toti remarcand "nevoia vizibila" de odihna a acestora.

"Ca unul care ma pricep cat de cat la oameni, se putea citi pe fetele lor ca au nevoie vizibila de odihna, de liniste", a mai spus Ion Vasile. Potrivit acestuia, desi parea "obosita, slabita, marcata", starea lui Marie-Jeanne era una "aproape buna". "Marie-Jeanne continua sa fie foarte tare, avea o stare aproape buna. E, intr-adevar, mai slabita, marcata. Mi-a spus ca nu mai vrea sa treaca prin ce a trecut", a povestit Ion Vasile momentul revederii cu fiica sa.

"Am avut foarte putin timp sa stam cu ei. Nu am mai avut timp de alte discutii", a mai spus acesta.

Gheorghe Miscoci a spus ca este fericit ca si-a imbratisat copilul "dupa 55 de zile negre", insa, la fel ca si Ion Vasile, era preocupat de starea de sanatate a baiatului sau.

"Mi-a spus sa stau linistit. Ca e bine. Ca totul va fi bine si ca nu ne poate spune mai multe deocamdata. Dar eu l-am vazut. Era slabit, bolnav", a spus Gheorghe Miscoci.

Cea mai ingrijorata este mama lui Ovidiu Ohanesian. "E bolnav. E foarte bolnav. Era galben. E schimbat complet, nu mai e asa cum a fost", a povestit, printre lacrimi, mama ziaristului de la Romania libera.

Femeia a povestit ca nu a apucat decat sa-si ia in brate fiul. "N-am avut cuvinte. Mai e loc de cuvinte?!... A venit acasa. Nu stiu ce va fi pana la urma. Nu vorbeste. Nu mi-a spus nimic. Doar atat am apucat sa-i spun: "Bine ai venit, mama, acasa!", a mai spus Marioara Ohanesian.

Inainte de sosirea celor trei, tatal lui Marie-Jeanne a spus ca pe durata crizei a primit un mesaj telefonic de la rapitorii celor trei ziaristi romani. Ion Vasile a spus ca nu poate oferi mai multe detalii despre mesajul primit, dar ca va da toate amanuntele atunci cand va fi posibil.

Senatorul a refuzat sa comenteze acest aspect dupa ce duminica seara mama jurnalistei Marie-Jeanne Ion, Magdalena Ion, a declarat pentru Pro TV ca la un moment dat, pe durata crizei, la intoarcerea de la Bucuresti la Buzau a gasit pe robotul telefonului de acasa un mesaj de la rapitori. Magdalena Ion a precizat ca a gasit mesajul la cateva zile dupa inregistrare si ca numarul dupa care fusese trimis era asemanator cu cel de la care suna fiica sa din Irak. In mesajul respectiv se anunta ca Marie-Jeanne Ion va lasa un ultim mesaj inainte de executie, insa vocea ziaristei nu a fost inregistrata.

Desi autoritatile au anuntat ca salvarea celor trei a fost o operatiune executata suta la suta de serviciile de informatii ale statului roman, canalul de televiziune Al-Jazeera a relatat ca grupul care ii retinea pe ziaristi a anuntat ca i-a eliberat pe acestia la cererea musulmanilor din Romania si a unui demnitar religios saudit.

Eliberarea celor trei ziaristi si a ghidului lor de origine irakiana, anuntata de autoritatile de la Bucuresti, "raspunde unei cereri a demnitarului religios saudit Salman Ben Fahd Al-Udeh si celei a musulmanilor din Romania", a declarat un purtator de cuvant al rapitorilor, citat de Al-Jazeera. Canalul de televiziune panarab a difuzat duminica seara o scurta secventa video, in care apar purtatorul de cuvant, care poarta cagula si tine in mana un text scris, alaturi de cei trei romani si ghidul acestora. Inregistrarea poarta mentiunea Brigada lui Muadh Ibn Jabal, denumirea grupului care a revendicat rapirea celor patru. Al-Jazeera nu a oferit precizari privind initiativa seicului Salman Ben Fahd Al-Udeh, un islamist saudit moderat.

Cei trei jurnalistti au fost rapiti la o periferie a Bagdadului in data de 28 martie, impreuna cu ghidul lor, Mohammad Munaf. In data de 27 aprilie, grupul care ii detinea a stabilit un ultimatum de patru zile, cerand ca Romania sa isi retraga cei 860 de militari din Irak si amenintand ca, in caz contrar, ii va executa pe ostatici.

Autoritatile romane au declarat in repetate randuri ca nu intentioneaza sa isi modifice politica externa sub presiunea rapitorilor, desi opozitia a lansat mai multe apeluri in favoarea retragerii trupelor din Irak.

Ultimele au fost facute chiar ieri. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca partidul pe care il conduce se pronunta pentru dezbaterea "neintarziata" in Parlament a unui calendar privind retragerea trupelor romanesti din Irak.

"Acum, ca am scapat de spectrul santajului rapitorilor, PSD se pronunta pentru dezbaterea unui calendar al retragerii care sa tina cont si de obligatiile noastre internationale, si de situatia de pe teren, in Irak, si de faptul ca Romania si contribuabilul roman nu isi pot permite sa tina la nesfarsit aceste trupe in Irak", a specificat liderul social-democrat.

La randul sau, Partidul Conservator sustine retragerea trupelor pana la finele acestui an sau, daca "acordurile internationale incheiate ne cer aceasta prezenta militara", propun inlocuirea trupelor militare cu o forta militara constituita dupa modelul Legiunii Franceze din care ar putea face parte si militari profesionisti care nu sunt romani.



Munaf a ramas la Bagdad

Mohammad Munaf va ramane la Bagdad, pentru a fi interogat in continuare, intrucat, dupa interviurile preliminare de duminica si luni dimineata, s-a ajuns la concluzia ca acesta detine "informatii care indica o amenintare iminenta la adresa fortelor multinationale ale coalitiei din Irak", a anuntat ieri Ambasada SUA la Bucuresti. "Astfel, s-a hotarat ca acesta sa ramana acolo pentru continuarea interogarilor, fiind retinut de fortele multinationale in Bagdad. Dl. Munaf va ramane in custodia acestora pentru interviuri suplimentare", spun reprezentantii ambasadei. Presedintia Romaniei a anuntat ieri ca doar cei trei jurnalisti rapiti vor fi adusi in tara, Munaf fiind retinut de autoritatile americane. "Cetateanul american de origine irakiana Mohammad Munaf a fost preluat in custodie de autoritatile americane, conform legislatiei internationale", precizeaza Administratia Prezidentiala. Autoritatile romane si-au facut datoria de a-l elibera, respectand in acelasi timp legislatia internationala, care prevede in asemenea cazuri ca cetatenii sa fie preluati in custodie de tara a carei cetatenie o au, mai precizeaza Presedintia. Institutia a precizat ca, "desi Mohammad Munaf si-a exprimat optiunea de a veni in Romania, autoritatile americane si-au exercitat dreptul de a-l retine pe cetateanul american Mohammad Munaf". Munaf este cercetat pentru infractiuni economico-financiare intr-un dosar alaturi de omul de afaceri sirian Omar Hayssam, insa pe numele lui nu a fost emis un mandat de arestare, a anuntat Ministerul Public. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat la Realitatea TV ca "nu trebuie facuta o legatura" intre "componenta economica" a investigatiilor derulate de procurori in care apare si numele lui Mohammad Munaf si "componenta rapirii".

Omar Hayssam, partenerul de afaceri al lui Munaf, a fost retinut in baza Ordonantei din 6 aprilie, pentru infractiuni economice si apoi arestat preventiv pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fapte care au dus la un prejudiciu de aproximativ 1,8 milioane de euro. In acest caz, Omar Hayssam este acuzat ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, ar fi constituit o grupare criminala la care au aderat Mohammad Munaf, Mohamed Omar, Adnan Khdip si Quasin Etta. Munaf a suportat o parte din costurile deplasarii jurnalistilor, a facilitat intalnirile acestora cu oficialii irakieni, inclusiv cu premierul interimar irakian Iyad Allaui si le-a fost translator.



Eveniment punctat de presa mondiala

Vestea eliberarii celor trei ziaristi romani care au fost luati ostatici in Irak a fost preluata de presa din intreaga lume, majoritatea publicatiilor insistand asupra declaratiei presedintelui Basescu, potrivit careia autoritatile romane nu au platit nici o recompensa. Presa din intreaga lume nu comenteaza amanuntele acestei eliberari si ale operatiunilor conexe, limitandu-se la a prezenta faptele.

CNN aminteste de inregistrarea video difuzata de rapitori, in care ziaristii fac apel la Guvernul roman sa isi retraga cei 800 de militari din Irak, insa precizeaza ca aceasta cerere nu a fost indeplinita. De asemenea, postul de televiziune citeaza declaratia unui responsabil roman care a precizat ca acesta a fost primul incident cu civili romani rapiti in Irak.

Recuperarea ostaticilor este punctata si de alte publicatii americane, cum ar fi Los Angeles Times, care face referire la acest subiect intr-un articol consacrat violentelor din Irak si propunerii liderului religios siit radical Moqtada Sadr de a se implica alaturi de sunniti pentru incetarea confruntarilor interreligioase. In acelasi context este mentionata eliberarea ziaristilor si de catre The New York Times, USA Today sau Washington Times, care se refera si la ofensiva declansata de fortele americane si irakiene in zona de vest a Bagdadului, pentru a pune capat insurgentei.

Pe de alta parte, alte publicatii americane, cum ar fi Baltimore Sun ori Salt Lake Tribune, amintesc de faptul ca eliberarea ziaristilor a avut loc la o zi dupa ce o delegatie a Ligii romane islamice si culturale a mers la Bagdad.

Principalele publicatii franceze compara cazul jurnalistilor romani cu cel al ziaristei Florence Aubenas. Sub titlul: "Romania, usurata de eliberarea ostaticilor", ziarul Liberation, la care lucreaza Florence Aubenas, prezinta reactiile redactiilor din cadrul carora faceau parte cei trei, dar si reactiile rudelor acestora. De asemenea, Liberation insista asupra faptului ca, "cel putin pentru moment, presedintele Traian Basescu este marele invingator in acest dosar" si prezinta un film al evenimentelor, persoanele implicate si comentarii ale unor lideri de opinie romani.

Le Monde si Le Figaro subliniaza ca cei trei cetateni romani au ajuns sub protectia autoritatilor romane si subliniaza ca autoritatile romane au declarat in repetate randuri ca nu-si vor schimba politica externa la presiunea rapitorilor, desi opozitia a cerut retragerea trupelor din Irak. Le Monde aminteste ca Franta are inca doi ostatici in Irak, ziarista Florence Aubenas si ghidul sau irakian Hussein Hanoun, de la a caror rapire urmeaza sa se implineasca in curand 150 de zile.

In Australia, tara care se straduieste sa-si elibereze un cetatean rapit in Irak, presa a fost receptiva la vestea eliberarii romanilor. Radio Australia subliniaza ca Romania nu a facut concesii pentru a asigura eliberarea ostaticilor, nici de natura financiara, nici politica. ABC subliniaza ca familia ostaticului australian si-a intensificat eforturile, dupa ce alti patru ostatici - cei trei ziaristi romani si ghidul lor americano-irakian - au fost eliberati de rapitori. Sydney Morning Journal si The Age preiau aceleasi informatii difuzate de presedintia romana. The Australian titreaza "Trio eliberat, dar nici o vorba despre Wood" si insista asupra faptului ca pentru moment nu se stie nimic despre soarta inginerului australian Douglas Wood, rapit la 29 aprilie.

Presa britanica preia, de asemenea, subiectul eliberarii ziaristilor. BBC subliniaza ca cei trei au fost rapiti la 28 martie, in timpul unei vizite a presedintelui Traian Basescu in Afganistan si Irak si aminteste ipotezele vehiculate in perioada in care acestia au fost in captivitate. Mai multe casete video cu ostaticii au fost difuzate, iar relatarile initiale se refereau la sume mari cerute ca rascumparare, precum si la conditia retragerii trupelor din Irak. Ulterior, mai multi oameni de afaceri de origine siriana au fost arestati in Romania, sub acuzatia de evaziune fiscala, iar anunturile facute de cabinetul prezidential sugerau existenta unor legaturi intre acestia si rapitori, apreciaza BBC. Si Guardian, The Scotsman sau Financial Times anunta ca cei trei ziaristi au fost eliberati si urmeaza sa se intoarca in tara.

In Spania, cotidianul El Correo dedica un amplu articol evenimentului, sub titlul "Cei trei jurnalisti romani si ghidul acestora, eliberati dupa doua luni de sechestru in Irak". Ziarul apreciaza ca aceasta criza "a avut un final fericit", mentionand ca "autoritatile de la Bucuresti nu au oferit amanunte despre eliberare". miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO