Eveniment

"Slagarul" asigurarii obligatorii a locuintelor, relansat

11.07.2005, 19:38 32

Guvernul a pus iar in discutie asigurarea obligatorie a locuintelor contra cutremurelor si inundatiilor, dupa ce dezastrele din acest an - inundatii, explozii cauzate de acumularile de gaze - au aratat ca oamenii se bazeaza exclusiv pe ajutorul statului pentru acoperirea pagubelor.

"Asigurarea locuintelor va deveni obligatorie cel mai tarziu in ianuarie 2006", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, care a precizat ca proiectul nu a fost finalizat si se afla inca in discutii.

In prezent, un comitet alcatuit din reprezentanti ai asiguratorilor (Cristian Constantinescu, presedinte al Uniunii Asiguratorilor si director general al Allianz-Tiriac), ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (Tudor Balta si Mihai Tecau), ai Ministerului Administratiei si Internelor (secretar de stat Radu Popescu) si ai Ministerului Tran-sporturilor, lucreaza la proiectul de lege. "Noi am propus initial introducerea obligativitatii doar la nivel local - in Bucuresti si in regiunile cu riscuri mai mari, dar din contactele pe care le-am avut cu reprezentantii Guvernului a reiesit ca ar fi mai bine ca o asemenea reglementare sa fie data la nivel national, pentru a putea fi intr-adevar aplicata", a spus Nicolae Crisan, presedintele Co-mi-siei de Supraveghere a Asigurarilor.

Proiectul va lua in considerare si rezultatele unui studiu care este acum in derulare, finantat de Banca Mondiala. De fapt, Banca Mondiala a propus guvernului inca de acum trei ani finantarea unui poll de catastraofa - o "asociatie" a asiguratorilor care sa preia riscurile subscrise in mod obligatoriu, dar oficialii de atunci au insistat ca statul sa se implice direct in acest meca-nism, printr-o societate proprie.

In acest moment, sub 10% din locuintele din Romania sunt asigurate contra cutremurului si/sau inunda-tiilor, cu toate ca astfel de polite au un pret foarte mic. O polita de asigurare contra tuturor riscurilor pentru o locuinta la bloc in valoare de 45.000 de euro costa circa 100 de euro pe an. Asigurarea obligatorie ar aduce firmelor de profil incasari de minim 300-400 de milioane de euro. In 2004, piata totala a asigurarilor a fost de circa 850 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO