Eveniment

Raiffeisen Investment: Companiile romanesti sunt supraevaluate

Raiffeisen Investment: Companiile romanesti sunt supraevaluate

Click pent4ru imaginea marita

21.11.2007, 18:06 36

"Multe din companiile romanesti sunt supraevaluate. Am vazut tranzactii in care era vointa din ambele parti, insa deal-ul nu s-a concretizat pentru ca nu s-a ajuns la o intelegere cu privire la pret. Suntem o piata de vanzatori, care de multe ori asteptam prea mult de la un investitor", a spus Matei Filipidescu, senior analyst al Raiffeisen Investment.
Filipidescu da ca exemplu vanzarea Best Jobs si Neogen, care s-a realizat la multiplii situati mult peste media pietei.
"Anul 2007 este un an foarte interesant pentru ca este primul post-aderare. Potentialul de crestere a fost supraevaluat atat de investitori, cat si de antreprenorii locali. Au existat tranzactii incheiate la multiplu de 32 de EBITDA, in domenii in care intr-adevar ritmurile de crestere au fost mari in ultimii ani, insa nu se vor mentine la acelasi nivel si in viitor", a continuat reprezentantul Raiffeisen Investment, companie care ofera servicii de investitii financiare.
Un caz particular este cel al publicitatii online, in care avansul a fost in ultimii ani si de 200%, insa analistii se asteapta ca ritmul sa se domoleasca in urmatoarea perioada.
Matei Filipidescu spune ca incearca sa tempereze aceste asteptari ale antreprenorilor, astfel ca inainte de a accepta un mandat realizeaza o evaluare a companiei pentru a vedea situatia exacta si de unde pot porni negocierile. El a adaugat ca domeniile cele mai atractive pentru investitori in 2008 vor fi distributia de medicamente, constructiile, industria publicitatii si sectorul producatorilor de mezeluri.
"In distributia de medicamente se manifesta clar o tendinta de consolidare, iar in acest caz se poate pune semnul egal intre consolidare si tranzactie. Fie vor fi preluati de marii jucatori europeni, fie vor fuziona intre ei - trendul este clar", a explicat Filipidescu.
Romania a ocupat anul trecut locul cinci in regiune din punctul de vedere al marimii pietei de fuziuni si achizitii, dupa Rusia, Polonia, Ungaria si Republica Ceha. Valoarea medie a unei tranzactii a fost de 39 mil. dolari, in scadere comparativ cu 2005.
"Suntem o piata destul de fragmentata, pe care se manifesta o efervescenta a fondurilor de investitii care se uita la noi domenii, insa in acelasi timp sunt interesate ca acestea sa ofere perspective de crestere pe o perioada mai mare de cinci ani", a adaugat Filipidescu.
Desi perioada marilor privatizari a trecut, un proces interesant ar mai putea fi vanzarea Antibiotice Iasi, insa la fel de atractive pentru investitori ar putea fi si CFR Marfa, dar si Posta Romana sau CEC.
"In Europa Centrala s-au terminat privatizarile, tendinta fiind acum de orientare a interesului catre tarile din est: Romania, Bulgaria si Rusia. In aceste zone isi vor face mai intai aparitia investitorii financiari, care vor participa activ la consolidarea pietei, pentru ca abia apoi acestia sa faca loc celor strategici", a mai spus Filipidescu.
Si domeniul real-estate va continua sa fie unul dintre cele mai dinamice de pe piata locala, deoarece livrarile se mentin la un nivel scazut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO