Eveniment

Randamentul birourilor s-a oprit la 8,5% pe an

08.02.2006, 21:48 10

Randamentul mediu al investitiilor in proiecte de birouri din Bucuresti a scazut anul trecut cu 3,5 puncte procentuale, pana la 8,5% pe an in euro, potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

Randamentul investitiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spatiu si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul.

Stocul de birouri din Bucuresti a crescut anul trecut cu 35%, cuprinzand in prezent 825.000 de metri patrati, mai arata CBRE.

Pentru anul in curs, reprezentantii companiei estimeaza o crestere a acestui stoc cu inca 200.000 de metri patrati, din care jumatate a fost deja pre-inchiriat.

"Calitatea spatiilor de birouri este in crestere pe piata imobiliara romaneasca, aproximativ 40% din stocul total reprezentand spatii clasa A. Inchirierile de birouri realizate anul trecut au totalizat 192.000 de metri patrati, nivel record al ultimilor ani", a precizat Mihai Ghircoias, directorul departamentului de birouri in cadrul CBRE.

Interesul crescut al investitorilor din Europa Centrala si de Est pentru piata birourilor a condus la scaderea randamentelor anuale obtinute, iar pentru 2006 se estimeaza o continuare a acestei tendinte, chiar daca la un nivel mai redus.

Cu toate acestea, randamentul investitiilor in spatiile de birouri din Bucuresti ramane unul dintre cele mai ridicate din Europa, niveluri mai mari inregistrand Sofia - 10,3%, Istanbul si Moscova - cate 10%.

Spre comparatie, capitalele din regiune cu randamente sub cel inregistrat in Bucuresti sunt Varsovia - 6,5%, Praga - 6,75% si Budapesta - 7%. "Chiriile au crescut in anul 2005 cu circa 3% ajungand la sfarsitul anului la 18,5 euro/mp/luna. Nivelul chiriilor s-a mentinut neschimbat in ultimele 3 luni ale anului trecut", a mai spus Ghircoias.

Comparativ cu alte tari din zona, Bucurestiul este mai scump decat Bratislava si Turcia - unde chiriile se situeaza la 18 euro/mp/luna - si decat Sofia - circa 13 euro/mp, dar mai ieftin decat Budapesta, Viena si Varsovia - 20 de euro/mp/luna.

Chiriile din Bucuresti pentru imobilele de birouri se situeaza la acelasi nivel cu cele din Praga. Cu toate acestea, nivelul chiriilor din Bucuresti este superior celui inregistrat la birourile din Marsilia si Lyon, in Franta, si la un nivel relativ similar cu cel din Copenhaga, in Danemarca.

Cele mai scumpe chirii pentru birouri se inregistreaza in Paris, de 53 euro/mp/luna, si Dublin, de 45 euro/mp/luna.

Tranzactiile cu proprietati imobiliare din Europa Centrala si de Est au totalizat aproximativ 2 miliarde de euro in primul semestru al anului trecut, din care circa 50% au reprezentat imobile de birouri. Din aceasta suma, aproape 90% a avut ca destinatie principalele piete din regiune, Cehia, Polonia si Ungaria, Romania reusind sa atraga doar o mica parte din aceste fonduri.

Printre cladirile din Bucuresti care au termen de finalizare programat pentru acest an se numara North Gate Business Center, Buzesti Office Building, Millenium Business Center si Herastrau Office Space. Se estimeaza ca putin peste 25.000 de metri patrati de spatii de birouri livrate anul acesta vor fi destinati zonelor de centru si de sud ale Bucurestiului, diferenta incadrandu-se in tendinta manifestata si in ultimii 2-3 ani pe piata imobiliara, si anume, zona de centru-nord. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO