Eveniment

Raport pentru FMI in cazul FNI si BRS

12.05.2003, 00:00 17

Autoritatile romane s-au angajat in memorandumul suplimentar incheiat cu Fondul Monetar International sa prezinte un raport privind derularea anchetelor in cazul Fondului National de Investitii (FNI) si al Bancii Romane de Scont (BRS).
"Vom pregati un raport privind eforturile noastre de a urmari in justitie persoanele implicate in afaceri financiare ilicite, inclusiv cele legate de FNI, BRS si alte cazuri recente, si il vom pune la dispozitia personalului Fondului", se arata in Memorandumul suplimentar de politici economice aferent acordului stand-by incheiat cu institutia financiara internationala.
Initiativa face parte dintr-un pachet de actiuni pentru imbunatatirea mediului de afaceri din Romania, care mai contine si programul legislativ anticoruptie si derularea transparenta a tranzactiilor de privatizare.
Saptamana trecuta, procurori din Parchetul Curtii Supreme de Justitie (PCSJ) au inceput urmarirea penala impotriva omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, pentru infractiunea de spalare de bani.
In dosarul denumit generic Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) - FNI - Banca Agricola, Vantu este invinuit de comiterea mai multor infractiuni: instigare la fals in declaratii, abuz in serviciu in forma calificata si spalare de bani.
Vantu a fost principalul actionar al BID, banca lichidata in 2002 la solicitarea acestuia. Prin firma Gelsor, omul de afaceri a controlat si Banca Romana de Scont, banca trimisa in faliment in 2002 de catre BNR. Omul de afaceri este cel care a creat in 1996 Fondul National de Investitii, care a ajuns cel mai mare fond mutual de pe piata romaneasca. In 2000, FNI a cazut lasand in urma o paguba de aproape 300 de milioane de dolari. In acest moment sunt cercetate 13 persoane printre care si Ioana Maria Vlas, intoarsa in tara la inceputul acestui an.
Ancheta in acest caz a fost si subiectul unui articol aparut in cotidianul britanic Financial Times in opinia caruia investigatia a fost impulsionata de intoarcerea in tara a fostei presedinte a FNI  - Vlas - care a plecat in Israel odata cu colapsul companiei. "Se spune ca aceasta a fost de acord sa depuna marturie impotriva lui Vantu, in schimbul unei eventuale diminuari a pedepsei. Totusi, ancheta a fost accelerata si de presiunile exercitate asupra Guvernului in sensul combaterii coruptiei", scrie cotidianul britanic.
De asemenea, FT arata ca Statele Unite si UE au avertizat autoritatile romane asupra faptului ca investitiile straine si procesul de aderare la UE "sunt puse in pericol de gradul ridicat de raspandire a coruptiei". miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO