Eveniment

Raportul export - import Romania-China: 1 la 6

29.08.2006, 20:23 163

Valoarea schimburilor comerciale romano-chineze ar putea ajunge anul acesta la aproximativ 2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro) din care doar 250-300 de milioane de dolari (200 - 240 milioane de euro) reprezinta exporturi romanesti spre China, restul fiind valoarea produselor chinezesti importate de Romania, a declarat Radu Zaharia, director general in cadrul Ministerului Economiei.
In perioada ianuarie-iunie, intre cele doua tari au fost inregistrate schimburi comerciale de 995,1 milioane dolari (796 mil. euro), din care ponderea exporturilor romanesti s-a ridicat la 102,5 mil. dolari (82 mil. euro).
In 2005, schimburile comerciale au totalizat 1,89 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro), iar livrarile pe piata chineza s-au cifrat la 227,6 milioane de dolari (182 de milioane de euro).
In prezent, autoritatile romane cauta modalitati de a diminua acest deficit comercial prin stimularea exporturilor romanesti in China prin intermediul unor contracte bilaterale.
In acest sens, in cursul zilei de ieri, in cadrul unui forum al oamenilor de afaceri chinezi si romani au fost discutate proiecte in valoare de 80 de milioane de dolari (64 milioane de euro), din care au fost semnate 7 contracte cu o valoare totala de 53 de milioane de dolari (42,4 milioane de euro), iar restul sumei reprezinta valoarea scrisorilor de intentie depuse.
"Toate aceste contrate reprezinta exclusiv achizitii ale firmelor chineze din Romania, lucru care va duce la o usoara crestere a exporturilor", a mai spus Zaharia. Principalele sectoare pe care se bazeaza acum exporturilor romanesti in China sunt industria energetica, industria lemnului, precum si industria metalurgica sau a produselor chimice.
"Aceasta intalnire se desfasoara intr-un context foarte important. Romania mai are foarte putin timp pana la aderarea la structurile europene. Consideram ca noua pozitie pe care Romania o va dobandi in UE va sprijini aceste relatii", a mai precizat reprezentantul Ministerului Economiei.
Totusi, aderarea Romaniei la o piata unica o va face vulnerabila in fata unor importuri masive din China. Cu aceasta problema au fost confruntate anul trecut majoritatea tarilor europene care si-au vazut pietele sufocate de produse chinezesti. In Romania, industria textila a fost cea mai afectata in urma importurilor chinezesti.
Potrivit specialistilor din domeniu, industria textila autohtona urmeaza sa scada cu 25% pana in 2010, tinand cont de faptul ca piata de profil este estimata acum la 9 miliarde de eruo.
Pe de alta parte, Dragos Seuleanu, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a aratat ca autoritatile romane nu au fost preocupate in mare masura, in anii anteriori, de piata chineza sau de alte piete, precum cele ale fostei Uniuni Sovietice.
"Este nevoie sa diversificam gama de produse exportate in China si sa ne orientam catre zone nu foarte aglomerate din punct de vedere comercial", a spus Seuleanu.
Printre domeniile vizate de reprezentantii ambelor tari se numara tehnologia informatiilor si comunicatiile. De asemenea, oficialii chinezi au declarat ca Banca Chinei intentioneaza sa deschida o filiala la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO