Eveniment

Rata inflatiei din aprilie s-a oprit la 0,6%

11.05.2004, 00:00 11



Indicele preturilor de consum al populatiei a avansat, in luna aprilie, cu numai 0,6%, pe fondul unei performante in sectorul alimentar, unde scumpirile s-au limitat la cel mai redus nivel din acest an, de 0,3%, compensand avansul de 1% de la servicii.



Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, scaderile de preturi la oua (-12%) si cartofi (-3,6%) au atenuat diferentele fata de martie la grupa produselor alimentare.



In acelasi timp, scumpirile de 5% de la gaze naturale au avut un impact limitat la nivelul produselor nealimentare, pentru care consumatorii au platit in medie cu 0,7% mai mult decat in martie.



Inflatia a fost alimentata in cea mai mare parte de costurile serviciilor. Datele Institutului National de Statistica arata faptul ca chiriile si telefonia au scos din buzunarele romanilor sume in crestere cu 2%. Cresteri mai semnificative au avut loc si la serviciile postale, unde tarifele au avansat cu 1,7%.



In primele patru luni, preturile au inregistrat o crestere de 2,8%. Calculata in raport cu aprilie 2003, rata inflatiei se situeaza la 12,5%.



Media pe primele patru luni arata o reducere semnificativa a inflatiei la nivelul produselor alimentare, un plus lunar de 0,5%, desi anul trecut au fost principala sursa inflationista, cu o medie de 1,4%.



Autoritatile si-au propus pentru acest an o tinta de inflatie de 9%, in conditiile in care preturile au crescut cu 14,1% in 2003. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO