Eveniment

Războiul bate la uşă: Vladimir Putin pare decis să recunoască independenţa regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk din Ucraina, ceea ce ar oferi Rusiei pretext să invadeze. Bursa din Rusia s-a prăbuşit cu peste 14%, cea mai abruptă scădere din 2008 încoace

Războiul bate la uşă: Vladimir Putin pare decis să...

Autor: Mediafax

21.02.2022, 20:56 2562

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că va decide luni dacă va recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, în contextul tensiunilor cu Ucraina şi cu NATO.

"Dragi colegi, am auzit opiniile dumneavoastră. Decizia va fi luată astăzi. Vreau să vă mulţumesc pentru participarea la această reuniune", a declarat Vladimir Putin, potrivit agenţiei RIA Novosti, după şedinţa Consiliului pentru Securitate Naţională.

O eventuală decizie de recunoaştere a independenţei autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk riscă să genereze întreruperea dialogului Rusiei cu NATO şi Uniunea Europeană.

Sugestiile făcute luni de Vladimir Putin intră în contradicţie cu poziţia anunţată săptămâna trecută de Kremlin. Kremlinul anunţase că Vladimir Putin considera că proiectul Dumei de Stat privind recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk nu este în conformitate cu Acordul de la Minsk.

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a aprobat săptămâna trecută o rezoluţie prin care îi propune preşedintelui Vladimir Putin recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk, afectate de un conflict militar între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

"O astfel de hotărâre nu ar fi doar o respingere totală a Acordului Minsk, despre care colegul meu rus a vorbit mult timp, ci, de fapt, ar fi o respingere a suveranităţii Ucrainei, a integrităţii teritoriale a ţării în frontierele recunoscute internaţional", a afirmat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ameninţat că vor impune sancţiuni masive împotriva Rusiei în cazul unui atac asupra Ucrainei.

Bursa din Rusia s-a prăbuşit cu 14%, în condiţiile escaladării tensiunilor. Indicele Moex a scăzut cu 14,2%, după ce Moscova a anunţat că a distrus două vehicule militare Ucraineene care au intrat pe teritoriu rusesc, într-un incident neconfirmat care ar fi primul dintr-o eventuală confruntare directă cu forţele ucraineene după ce Rusia a mobilizat 190.000 de soldaţi la graniţă. Prăbuşirea bursei este cea mai abruptă de la criza financiară din 2008. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO