Eveniment

Reacţia INSP după scandalul de ieri cu radiaţiile de la Muzeul de Geologie: Semnalările cu privire la riscul pentru populaţia aflată lângă Muzeul de Geologie, neîntemeiate

Reacţia INSP după scandalul de ieri cu radiaţiile de...

Autor: Oana Despa

15.02.2017, 08:29 208

Semnalările cu privire la riscurile pentru populaţia aflată în apropierea Muzeului Naţional de Geologie din Bucureşti nu sunt întemeiate, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Institutul de Sănătate Publică a anunţat, marţi, că raportul la care s-a făcut referire în presă aduce informaţii cu privire la două tipuri şi niveluri reglementate de expunerea la radiaţii ionizante, cea profesională, pentru lucrătorii expuşi, şi cea a populaţiei.

"Conform legislaţiei României şi UE, nivelurile reglementate pentru expunerea profesională sunt de 20 mSv/an, de 20 de ori mai mari decât nivelul de expunere a populaţiei (1 mSv/an). În acest sens, desfăşurarea activităţilor care presupun lucrul în medii de radioctivitate crescută poate avea loc doar cu autorizaţie din partea CNCAN, iar lucrătorii trebuie să fie monitorizaţi dozimetric. Conform rezultatelor Laboratorului de Dozimetrie Individuală din cadrul INSP, dozele individuale încasate de personalul monitorizat (opt persoane) se află sub limita de detecţie. Ca urmare, nu se poate afirma că există o legătură cauzală între desfăşurarea activităţii din cadrul instituţiei şi patologia semnalată", a precizat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În ceea ce priveşte pericolul pentru populaţie, raportul arată faptul că valorile de fond măsurate în aer se încadrează în limitele normale ale radioactivităţii.

"Mai mult, luând în considerare caracteristicile expunerii, inclusiv pentru exponatele cu radioactivitate crescută faţă de nivelul de fond, respectiv, caracterul ocazional şi timpul limitat de staţionare în perimetrul sălilor muzeului nu sunt de natură a genera riscuri pentru populaţie. În concluzie, semnalările cu privire la riscurile pentru populaţia aflată în proximitatea Muzeului Naţional de Geologie din Bucureşti nu sunt întemeiate", a explicat Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ministrul Mediului a dispus deplasarea inspectorilor Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului la Muzeul de Geologie, din Bucureşti, pentru a verifica nivelul de radiaţii emis de mai multe exponate.

"Am dispus în această dimineaţă deplasarea inspectorilor de la Garda de Mediu Bucureşti la Muzeul de Geologie, precum şi a specialiştilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, pentru a verifica dacă nivelul radiaţiilor este, aşa cum s-a scris, peste nivelul normal. Specialiştii s-au deplasat acolo cu laboratorul mobil şi cu echipamentele necesare pentru a verifica, pe loc, nivelul radiaţiilor. Aşadar, precizez că nu este reală informaţia conform căreia nu deţinem echipamentele pentru măsurători de acest fel. De îndată ce se vor analiza datele colectate, vom ieşi public şi vom anunţa ce s-a descopoerit", a declarat pentru MEDIAFAX Daniel Constantin, ministrul Mediului.

Controlul a fost dispus după ce site-ul tolo.ro a publicat o investigaţie din care rezultă că în Muzeul de Geologie mai multe încăperi cu fosile şi roci ar fi contaminate, zece angajaţi ai muzeului fiind grav bolnavi. Potrivit investigaţiei jurnalistice, ar exista un raport din 2016, care ar fi păstrat secret de conducerea Muzeului de Geologie şi de către Ministerul Cercetării şi Inovării, act care ar arăta că două zone din curtea muzeului emit radiaţii de 100 ori mai mari decât cea a zonei interzise de la Cernobîl.

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în subordinea Guvernului României, s-a autosesizat şi a trimis o echipă pentru a face evaluări suplimentare la Muzeul Naţional de Geologie, au declarat MEDIAFAX surse din cadrul Institutului Geologic al României (IGR).

În urma evaluării situaţiei de către CNCAN şi conducerea IGR, în subordinea căruia se află muzeul de geologie, va fi redactat un raport comun, care va fi făcut public. În momentul de faţă, muzeul nu este închis, dar este restricţionat pentru public, iar angajaţii muzeului îşi efectuează programul normal de lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO