Eveniment

Reactorul 2 de la Cernavoda franeaza cresterea pretului energiei cauzata de seceta

Reactorul 2 de la Cernavoda franeaza cresterea pretului energiei cauzata de seceta

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

15.05.2007, 19:37 13

Punerea in functiune a reactorului doi al centralei de la Cernavoda este principalul factor care tempereaza posibila ascensiune a preturilor la electricitate generate de seceta anuntata.
"Pretul energiei electrice ar putea inregistra in acest an o crestere usoara, daca va fi un an secetos, care ar impune utilizarea cu preponderenta, la productia de electricitate, a carbunilor si gazelor naturale", a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Luna mai a anului acesta este considerata a fi cea mai secetoasa din ultimii ani de catre meteorologi, dar problemele de o luna sau doua nu pot fi extrapolate la nivelul unui an intreg, spun specialistii.
"Nu avem elemente care sa ne scoata din previziunea de crestere de 2% programata pentru luna iulie. Oricum, calcul se va face tinand cont de doua elemente: efectul de scadere al preturilor la energie datorata punerii in functiune al celui de-al doilea reactor al centralei de la Cernavoda si de efectul secetei care va determina o crestere a pretului la energie", a declarat Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Una dintre preocuparile majore din acest moment sunt debitele Dunarii de care depinde atat functionarea la parametrii normali ai Hidroelectrica, cat si functionarea Nuclearelectrica, cei mai ieftini producatori de energie locali.
"Depinde de cat de mare este aceasta seceta. Daca de exemplu in regiune ploua, debitele Dunarii nu vor fi afectate", a mai spus Opris.
Intrebarea care se ridica este daca acest an ar putea aduce o seceta similara cu cea din 2003 care a adus la Hidroelectrica pierderi de 98 mil. euro si a oprit reactorul 1 al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.
"In 2003, debitul Dunarii era situat sub 2.000 de metri cubi pe secunda. Acum, nivelul acestuia este situat la 3.700 de metri cubi pe secunda, ceea ce nu implica nicio problema de functionare", a mai spus reprezentantul ANRE.
Potrivit unor surse din Nuclearelectrica, prognoza pentru urmatoarele trei luni nu este ingrijoratoare in ceea ce priveste aceasta problema.
Pe de alta parte, reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) spun ca prognozele indica seceta pentru jumatatea de est a tarii, dar aceste estimari sunt facute pe baza unor date mai vechi, unele actualizate urmand sa apara la sfarsitul acestei luni.
Ministrul a declarat ca preturile de productie la energia electrica nu vor inregistra nicio crestere in acesta luna la producatori.
"Le-am solicitat producatorilor ca orice cerere de crestere a pretului sa treaca pe la mine, pentru a vedea daca sunt justificate. De atunci, nimeni nu a mai cerut cresteri de pret", a mai spus Vosganian.
Pretul energiei electrice pentru populatie a crescut la 1 aprilie in medie cu 3,95%, intrucat productia s-a bazat in ultima parte din 2006 pe gaze, determinand majorarea costurilor. Estimarile privind majorarea facturii lunare la consumatorii din cea mai numeroasa categorie sunt de 1,2-1,5 lei.
In legatura cu strategia energetica, ministrul a precizat ca proiectul a fost finalizat ieri, aprobarea acestuia urmand sa aiba loc in urmatoarele doua saptamani dupa dezbateri cu reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor, precum si cu reprezentantii partidelor politice. Dupa dezbateri, proiectul va fi prezentat in Guvern la jumatatea lunii iunie.
In ceea ce priveste reluarea negocierilor pentru selectia consortiului care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, ministrul a declarat ca procedurile ar trebui finalizate pana in toamna, moment cand este anuntata intrarea in functiune la capacitate maxima a reactorului 2.
"Principalul motiv este dorinta de a mentine forta de munca calificata", a mai precizat Vosganian. Guvernul a aprobat, de asemenea, o nota privind amenajarea bratului Dunarii care alimenteaza centrala, pentru a asigura apa necesara racirii reactoarelor.

Ce strategie va fi aleas~ pentru sectorul termo?

O strategie vizeaza gruparea minelor din Valea Jiului cu Hidroelectrica si Centrala de la Paroseni.

O alta varianta este combinarea productiei in hidrocentrale cu alte unitati de productie in vederea organizarii de noi complexuri energetice.

Complexurile energetice au nevoie de 2 miliarde de euro, altfel se inchid si odata cu ele dispare 30% din energia produsa azi. Privatizarea pare a fi singura solutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO