Eveniment

Registrul unic de control a trecut de guvern

05.03.2003, 00:00 11

Companiile sunt obligate "sa intocmeasca si sa tina la zi" registrul unic de control in care vor fi inscrise controalele facute de organele de control specializate ale statului, sub semnatura acestora si a conducerii firmei, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri de Guvern.
Proiectul de lege intra in vigoare la 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, iar contribuabilii vor achizitiona registrul unic de control in termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a legii, de la Directiile generale ale finantelor publice.
Masura se aplica persoanelor juridice inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului si autorizate potrivit legii, care administreaza si utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia.
Potrivit proiectului, organele de control au obligatia de a se inscrie in registru, inainte de inceperea controlului, mentionand: datele de identificare (numele si prenumele persoanelor imputernicite sa efectueze controlul, unitatea de care apartin, numarul legitimatiei), tematica de control si temeiul legal in baza caruia se efectueaza verificarea. Nerespectarea acestei prevederi constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit legii privind statutul functionarilor publici, sau dupa caz, potrivit legislatiei muncii.
"Aceasta decizie este in avantajul agentilor economici deoarece, prin existenta registrului, se va evita o suprapunere a controalelor sau efectuarea, intr-o perioada prea scurta de timp, a unor verificari financiare la acelasi agent economic", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe.
Oamenii de afaceri au atras atentia asupra faptului ca verificarile repetate pe perioada unui singur exercitiu financiar dau nastere la disfunctionalitati in activitatea lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO