Eveniment

Registrul unic de control, de luna viitoare

27.06.2003, 00:00 26



Pana la jumatatea lunii august, agentii economici trebuie sa achizitioneze registrul unic de control de la directiile generale ale finantelor publice, potrivit Legii privind registrul unic de control, publicata recent in Monitorul Oficial. Legea intra in vigoare la jumatatea lunii iulie, iar agentii economici sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la acest moment sa achizitioneze registrul. Acesta se elibereaza contra cost de la directiile finantelor publice din raza teritoriala unde firma isi are sediul social, pe baza certificatului de inregistrare fiscala. O firma care nu achizitioneaza registrul poate fi sanctionata cu amenda de la 5 la 10 milioane de lei.



Registrul are ca scop evidentierea tuturor controalelor care se fac la firma respectiva (financiar - fiscal, sanitar, urbanism, protectia consumatorului, protectia muncii, inspectia muncii, protectia impotriva incendiilor, precum si in alte domenii prevazute de lege) si acest lucru se face cu semnatura reprezentantului legal al contribuabilului si al organului fiscal.



Cei care fac controalele sunt obligati ca, inaintea inceperii contolului, sa scrie in registru urmatoarele elemente: numele si prenumele persoanelor care fac controlul, unitatea de care apartin, numarul legitimatiei, numarul si data delegatiei, obiectivele controlului, perioada controlului si temeiul legal in care se face controlul. De asemenea, tot inainte de inceperea controlului, acestia trebuie sa consulte actele de control incheiate anterior, care au legatura cu domeniul lor de activitate, pentru a cunoaste constatarile facute, masurile luate si stadiul indeplinirii lor.



La finalul controlului, in registru se trec obligatoriu numarul si data actului de control intocmit. Daca un agent economic nu prezinta registrul la solicitarea organelor de control, poate fi amendat cu 10, pana la 20 milioane de lei.



De asemenea, daca persoana care face controlul nu respecta procedurile stabilite de lege, poate fi sanctionata conform legii privind statutul functionarilor publici sau, dupa caz, conform legislatiei muncii.



Oamenii de afaceri au atras atentia de nenumarate ori asupra faptului ca verificarile repetate pe perioada unui singur exercitiu financiar dau nastere la disfunctionalitati in activitatea lor. Prin infiintarea acestui registru se va putea evita o suprapunere a controalelor sau efectuarea, intr-o perioada prea scurta de timp, a unor verificari financiare la acelasi agent economic. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO