Eveniment

Renovarea sediului istoric al Primăriei Capitalei se apropie de final. Din martie funcţionarii încep mutarea

Sorin Oprescu: „Eu nu renunţ la clădirea aceasta. Aducem aici serviciile aflate în subordinea Primăriei ca să nu mai plătesc chirii în alte locaţii, de la administraţia străzilor la contabilitate.“

Sorin Oprescu: „Eu nu renunţ la clădirea aceasta. Aducem aici serviciile aflate în subordinea Primăriei ca să nu mai plătesc chirii în alte locaţii, de la administraţia străzilor la contabilitate.“

Autor: Bogdan Alecu

07.01.2015, 07:10 1204

Lucrările de consolidare şi moder­nizare a sediului istoric al Primăriei Capitalei amplasat lângă parcul Ciş­migiu, pe b-dul Regina Elisabeta, intră pe ultima sută de metri, iar începând cu luna martie primii funcţionari se vor putea muta în acesta.

Valoarea totală a lucrărilor de consolidare a sediului istoric al primăriei este de circa 57 mil. lei fără TVA (12,9 mil. euro), la care se adaugă 81 mil. lei fără TVA (18,2 mil. euro) pentru modernizare şi finisaje. Odată cu finalizarea modernizării şi consolidării, clădirea va putea rezista chiar şi la cutremure de 9 grade pe scara Richter. În plus, în urma lucrărilor de mo­dernizare efectuate şi la mansardă s-au obţinut în plus o suprafaţă de 2.000 mp utili.

„Acum se lucrează la finisaje în sediul vechi al primăriei şi la acoperiş. Pe măsură ce vor fi gata lucrările se vor putea muta funcţionarii“, au spus reprezentanţii Primăriei.

În sediul actual din Splaiul Indepen­denţei, în care funcţionează primăria începând cu martie 2010, vor rămâne serviciile conexe.

„Eu nu renunţ la clădirea aceasta (din Splaiul Independenţei - n.red.). Aducem aici serviciile aflate în subordinea Primăriei ca să nu mai plătesc chirii în alte locaţii, de la administraţia străzilor la contabilitate. Unităţile operative vor rămâne în sediile actuale deoarece nu putem aduce aici tractoare sau alte echipamente. Noi prin chirie aproape am achitat această clădire, de aceea avem acum proces. În contract am prevăzut de la început ca plata chiriei să fie cotă parte din preţ“, a spus Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Edilul-şef a subliniat că procesul în ceea ce priveşte actualul sediu este în derulare, primăria plătind utilităţile, nu şi chiria. În octombrie 2014 Consiliul General al Capitalei nu a aprobat prelungirea contractului de închiriere pentru actualul sediu, însă a aprobat unul pentru plata utilităţilor şi a altor cheltuieli  de întreţinere.

Contractul de închiriere a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând pentru nefacturarea TVA.

Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, în 2010, municipalitatea a plătit 10,9 mil. lei, 11,3 mil. lei în 2011, 11,9 mil lei în 2012, iar în 2013 - 9 mil. lei.

În 28 noiembrie 2013, viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu spunea că actuala clădire în care funcţionează municipalitatea nu va mai fi cumpărată, având în vedere că, în toamna lui 2014, cel mai târziu, municipalitatea va reveni în vechea clădire, din bulevardul Regina Elisabeta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO