Eveniment

Resurse putine si costuri ridicate, piedici in calea IMM

06.01.2004, 00:00 22



Lipsa creditului bancar, costurile ridicate de operare, infrastructura inadecvata si accesul dificil la sursele de finantare pentru investitii pe termen mediu constituie factori care impiedica dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), se arata intr-un material al Agentiei Nationale pentru IMM.



In document se arata ca transformarile economice din anii '90 au favorizat dezvoltarea rapida a antreprenoriatului in Romania, ceea ce a condus la constituirea a mii de firme mici, aflate in proprietate privata. Aceste firme au creat noi locuri de munca, preluand, astfel, salariatii concediati din intreprinderile de stat.



Astfel, in perioada 2000-2002 au fost inregistrate peste 1,3 milioane de IMM, in special in comert (63,5%), servicii (16,1%), industrie (11,6%), transport (3,6%), constructii (3,3%) si agricultura (2%). Cele mai multe au fost infiintate in regiunea Bucuresti - Ilfov (cu o cifra de afaceri mai mare de 2.000 mld. lei, circa 35% din total), iar cele mai putine, in regiunea Sud-Vest. Din numarul total, mai mult de 90% au fost microantreprinderi, cu pana la 10 angajati.



Documentul releva insa ca dezvoltarea IMM a fost trenata de numerosi factori, printre care accesul dificil la surse de finantare pentru investitii pe termen mediu sau lung si insuficienta serviciilor de asistenta.



Infrastructura inadecvata si slaba accesare a serviciilor de baza, precum transportul, energia, spatiile de productie, ca si lipsa creditului din partea bancilor, din cauza incapacitatii de a prezenta acestora garantii si de a avea achitate toate impozitele, reprezinta bariere pentru intreprinderile mici si mijlocii.



"Putine din intreprinderile mici si mijlocii din Romania au capacitatea de a gasi o piata, un partener sau un client adecvat, fara sa fie sprijinite prin anumite forme de asistenta interna sau externa. IMM fac fata cu dificultate unor constrangeri in ceea ce priveste productia bunurilor de consum, deoarece materiile prime, de exemplu, si unele materiale necesare in procesul de productie, de calitate superioara, sunt, in general, exportate sau disponibile doar intreprinderilor mari", se arata in raport. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO