Eveniment

Revine blocajul financiar: Bilete la ordin si cecuri refuzate de un miliard de lei

Revine blocajul financiar: Bilete la ordin si cecuri refuzate de un miliard de lei
20.04.2010, 23:03 964

Sumele refuzate la plata cu instrumente de debit (cec, cambie,bilete la ordin) - un indicator care masoara problemele delichiditate cu care se confrunta companiile, a urcat in martie lapeste 1 miliard de lei (252 de milioane de euro), fiind pentru adoua oara in ultimii ani cand este depasit acest prag, potrivitdatelor BNR.

Din octombrie anul trecut, cand valoarea incidentelor de plata amai trecut de 1 mld. lei, sumele refuzate la plata scazusera panala jumatate in ianuarie si pana la 720 de milioane de lei infebruarie. Un refuz la plata inseamna ca o firma care se duce labanca sa isi incaseze cecul sau biletul la ordin pe baza caruia afacut o livrare de marfa clientului nu are cum sa isi incaseze aceibani, pentru ca respectivul client nu are bani in cont. Firmaajunge in situatia de a acumula la randul sau alte datorii si secreeaza astfel un blocaj in lant cauzat de lipsa delichiditati.

"Avem refuzuri la plata si sunt deja puse pe rol (pe rolulinstantelor de judecata - n.r.). Iar noi ne umplem de credite ca sanu ajungem la randul nostru la incidente de plata. Asa facem banipentru banci. E destul de trist. Mie, personal, nu mi-a scazutcifra de afaceri anul trecut, dar ca si lichiditate in piata estegroaznic. Pana anul acesta nu am patit asa", spune Crina Alisei,administratorul firmei de parafarmaceutice Meddo din Sebes, cuafaceri de 330.000 de euro in 2008.

Daca un bilet de ordin sau un cec nu este incasat, situatia sepoate rezolva fie pe cale amiabila, fie in instanta, caz in care sepoate finaliza cu insolventa, spune Valeria Tomescu, vicepresedintela Creditreform, o companie furnizoare de rapoarte de bonitate alefirmelor.

"In contextul de criza actual am observat ca multe firme careaveau un istoric bun de plata, cu un rating bun, au fost depunctatedin cauza biletelor la ordin neonorate sau a cecurilor neacoperite.Am avut cazuri in care o firma fara niciun incident de plata intrecut a acumulat 200 de inregistrari de la inceputul anului.Acestea sunt informatii foarte valoroase, pentru ca arata ca seintampla ceva cu firma respectiva, nu poate sa-si onoreze platile,are dificultati reale. Noi recomandam ca aceste firme sa nu fiecreditate sub nicio forma fara anumite garantii si multa precautiein relatiile de afaceri", spune Tomescu.

Numarul refuzurilor la plata a fost de 34.000 in martie, increstere fata de lunile de inceput de an, dar in scadere fata devarfurile istorice de peste 40.000 inregistrate incepand dinnoiembrie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO