Eveniment

Revolutia cotelor unice

19.04.2005, 20:46 17

Cu cat e mai complicat sistemul de impozitare practicat de un stat, cu atat e mai usor pentru acel stat sa faca lucrurile si mai complicate, scrie The Economist, in ultimul sau numar.

Statele Unite ale Americii si-au simplificat ultima data sistemul de impozitare in 1986. Alte tari prospere par a se simti si mai comod in hatisul de niveluri de taxare, deopotriva incurcat si agasant, atat pentru colectori, cat si pentru platitori.

Alternativa s-a gasit, in opinia The Economist, in 1994, cand Estonia a devenit prima tara europeana care a introdus o cota unica de impozitare pe veniturile personale si corporatiste. Altii au venit la rand, ca intr-o revolutie propagata a cotelor unice: Letonia, Lituania, mai tarziu Rusia, (cu o cota de 13% impozit pe veniturile persoanelor fizice), Slovacia (19% impozitul pe profit), Serbia, Ucraina, si Romania chiar anul acesta.

Comparativ, tarile central si est-europene isi simplifica cu predilectie sistemul de impozitare, fata de vecinii mai vestici si mai conservatori.

SUA, de exemplu, au cheltuieli administrative aferente colectarii veniturilor bugetare care reprezinta 20% din totalul acestor venituri. Totusi, presedintele George Bush a format o comisie insarcinata cu reformarea sistemului fiscal, in timp ce Marea Britanie nici macar nu are in agenda vreo discutie pe tema reducerii poverii fiscale.

Simplitatea in regimurile fiscale pare sa intervina, geografic vorbind, de la Viena spre est, pana la Georgia si Rusia. In Luxemburg se practica nu mai putin de 17 sisteme diferite de impozitare pentru ca bugetul statului sa fie sigur ca bogatii platesc mai gras decat compatriotii cu venituri modeste.

Trendul international este totusi simplificarea, dar, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, sunt si tari care au mai adaugat inca un nivel in impozitarea progresiva, ca in cazul Canadei sau al Portugaliei.

Un aspect cu atat mai interesant este faptul ca o cota unica de impozitare nu e sinonima cu o cota redusa de impozitare.

Desigur, majoritatea tarilor au redus impozitele o data cu introducerea unui regim unic. Ucraina, de exemplu, practica in 1994 o cota uriasa de 90%, pana la diminuarea, treptata, pana la actualul nivel de 13%. Fata de aceasta cifra, nivelul de 33% practicat in Lituania pare acum impresionant. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO