Eveniment

Revolutia fiscala ia amploare in Polonia

17.03.2005, 00:00 15


De trei ori 18%! Acesta este proiectul de reforma fiscala polonez, pentru anii 2006-2008.


Acest proiect revolutionar, menit sa pregateasca tara pentru adoptarea monedei unice europene, prevede mai ales introducerea, incepand cu 2008, a unei cote unice de impozitare de 18%. Acesta se va aplica, conform cotidianului francez Le Figaro, atat asupra veniturilor persoanelor fizice, cat si asupra castigurilor obtinute de catre societatile comerciale.


Taxa pe valoare adaugata va fi scazuta si ea, la acelasi nivel. Reforma propusa de ministrul de finante Miroslaw Gronicki va intra in vigoare de la inceputul lui 2006.


Pentru toti vesticii care acuzau pana acum tarile nou-intrate in Uniunea Europeana de practicarea unor politici de dumping fiscal, manusa este aruncata din nou.


Evolutia va fi progresiva. Anul viitor, cota de impozitare pentru persoanele fizice va fi de 19%, 28% si 35%, de la 19%, 30%, respectiv 40% anul acesta. In 2007, guvernul nu prevede decat doua niveluri de impozitare: 18% si 25%. In 2008, nivelul va fi de 18%, pentru toata lumea. In 2007 sunt prevazute doua cote TVA, adica 14% si 19%, iar in 2008, cota unica va fi de 18%. Desi la ora actuala cota de impozitare a companiilor este de 19%, acestea vor beneficia de scutiri de la plata impozitelor daca vor efectua investitii.


In 2006, aceste cadouri vor reprezenta 30% din suma investita de intreprindere, iar din 2007, procentajul va fi de 50%.


In 2008, companiile vor plati 18% impozit pe profit.


Ministrul polonez prevede, de asemenea, introducerea, in 2007, a impozitului funciar si totodata prima impozitare a profiturilor agricultorilor.


Pariul Varsoviei este indraznet. Ministrul trebuie sa reduca cheltuielile publice cu scopul de a indeplini criteriile de adeziune la zona euro.


Daca inflatia ramane la un nivel ridicat in conditiile cand deficitul bugetar ar trebui sa se mentina sub 3%, Polonia va avea multa bataie de cap cu reducerea deficitului.


Aceasta este una din conditiile esentiale stabilite prin Tratatul de la Maastricht, care are menirea de a pastra stabilitatea in zona de circulatie a monedei unice europene.


Finantistii polonezi estimeaza pentru 2005 un deficit de 3,7% din PIB, ceea ce inseamna o depasire deja prea mare a pragului impus de Pactul de Stabilitate si Crestere Economica.


Evident, polonezii pot sa amane destul de mult proiectul ministrului Gronicki. Ei vor alege anul acesta un nou Parlament, si dreapta, care probabil va castiga alegerile, considera ca proiectul are destule neajunsuri.


Opozitia preconizeaza si ea o cota unica de impozitare, de 15%.


Cele doua proiecte risca sa provoace o reactie foarte puternica din partea tarilor occidentale, mai ales din partea Frantei si a Germaniei. Acestea reproseaza tarilor din Est ca suscita delocalizarile companiilor occidentale.





La altii e mai rau


Masurile revolutionare anuntate de Polonia survin in contextul in care un alt membru nou al Uniunii Europene, Ungaria, a anuntat recent ca nu poate efectua reforma fiscala.


La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul ungar de finante, Tibor Draskovics, a declarat ca motivul principal pentru care reforma radicala nu poate fi realizata este suita de avertismente primite de la Fondul Monetar International. Institutia financiara a semnalat ungurilor ca masurile drastice ar putea avea efecte negativ asupra bugetului.


Draskovics a enuntat ca, in anul 2006, ar putea avea loc o reducere a impozitului pe cifra de afaceri impus companiilor si a impozitului pe profit pentru microintreprinderi, si ca ar putea fi extins un sistem simplificat de taxe pentru firmele din sectorul manufacturier.


Noua situatie arata ca masurile sunt departe de promisiunile anterioare ale guvernului de a reduce taxa pe valoare adaugata (TVA) in acest an sau la inceputul anului 2006 si nu indeplinesc solicitarea coalitiei socialiste aflate la putere de a reduce substantial impozitele pe veniturile personale.


Draskovics a spus ca strategia Ungariei referitoare la o reforma fiscala ar trebui sa se intinda pe trei ani, iar impactul ei sa nu pericliteze trecerea la euro.


Potrivit ministrului, masurile deja intreprinse vor permite adoptarea euro in anul 2010, fapt pus insa la indoiala de Comisia Europeana, de agentia de rating Fitch si de multi analisti financiari, dupa trei ani consecutivi de deficit bugetar ridicat. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO