Eveniment

Rocadă la vârf: Apple a devenit în 2023 pentru prima dată cel mai mare producător mondial de smartphone-uri ca volum, punând capăt celor 12 ani de domnie a Samsung ca lider al industriei

Rocadă la vârf: Apple a devenit în 2023 pentru prima...

Autor: Ştefan Stan

16.01.2024, 15:49 356

Apple a devenit în 2023 pentru prima dată principalul producător mondial de smartphone-uri în funcţie de volum, punând capăt celor 12 ani de domnie a Samsung ca lider al industriei, pe măsură ce consumatorii trec la telefoane cu preţuri mai mari.

Producătorul iPhone a fost anul trecut singurul mare producător de telefoane mobile care a înregistrat o creştere anuală a numărului de unităţi, potrivit grupului de cercetare IDC, livrările din 2023 crescând cu 3,7%, până la 234,6 milioane, devansând cele 226,6 milioane ale Samsung.

Această creştere a Apple a venit într-un an care a fost cel mai prost din ultimul deceniu pentru piaţa de smartphone-uri, cu livrări de dispozitive în scădere cu 3,2%, la 1,17 miliarde de unităţi, potrivit IDC.

Măsurată în funcţie de venituri şi profituri, Apple a fost mult timp principalul producător de smartphone-uri datorită dominaţiei iPhone-ului în segmentul de vârf al pieţei. Dar anul trecut a fost primul în care a fost lider şi în funcţie de volum.

Samsung, care se pregăteşte să lanseze în această săptămână modelul său emblematic Galaxy S24, a raportat o scădere de 13,6% a livrărilor anul trecut, în timp ce Huawei a recâştigat cotă de piaţă în China şi producătorii de telefoane Android mai ieftine au înregistrat o creştere mai puternică.

În special, producătorul chinez Transsion - ale cărui mărci Tecno, Infinix şi itel au făcut din el compania dominantă de smartphone-uri din Africa - a înregistrat anul trecut o creştere de 30,8%, ceea ce l-a plasat în top cinci, după Xiaomi şi Oppo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO