Eveniment

Rodipet si SNTR, curatate de datorii

02.02.2004, 00:00 11



Datoriile bugetare ale societatii Rodipet Bucuresti, Societatii Nationale Tutunul Romanesc si UCM Resita au fost anulate, printr-o ordonanta aprobata de Guvern in ultima sedinta si care va intra in vigoare la inceputul acestei saptamani.



In cazul Rodipet, Guvernul a decis stingerea prin conversie in actiuni a creantelor bugetare neincasate pana la 31 ianuarie 2004, precum si a celor provenite din credite gestionate de APAPS. Pentru obligatiile bugetare restante reprezentand contributia pentru pensia suplimentara, contributia individuala de asigurari sociale, contributia angajatilor de 1% la bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, precum si contributia de 7% a angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, TVA suspendata in vama, impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe dividende si celelalte impozite cu retinere la sursa, s-a aprobat esalonarea la plata pe 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni cuprinsa in perioada de esalonare.



Creantele RA-APPS fata de Rodipet, neincasate pana la 31 ianuarie 2004, vor fi transformate in actiuni, acestea urmand sa fie transferate la APAPS, pentru a fi vandute catre cumparator la un pret al pachetului de actiuni de 1% din valoarea obligatiilor convertite. Pretul actiunilor rezultate in urma conversiei va fi achitat in rate esalonate pe o perioada de maixmum 3 ani, cu un avans de 35%.



Pachetul integral de actiuni al societatii de distributie a presei Rodipet Bucuresti a fost preluat la finele anului trecut de firma Magnar System Com SRL Otopeni in cadrul unei tranzactii cu o valoare de 6 mil. euro.



Pentru Tutunul Romanesc, Guvernul a decis scutirea la plata a obligatiilor bugetare neachitate intre 1 ianuarie 2003 si 31 decembrie 2003, inclusiv a dobanzilor si penalitatilor de orice fel si a datoriilor rezultate din creditele externe garantate de Ministerul Finantelor. La fel ca si la Rodipet, societatea beneficiaza de o esalonare pe 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni cuprinsa in perioada de esalonare pentru obligatiile bugetare restante (contributia pentru pensia suplimentara, contributia individuala de asigurari sociale, contributia angajatilor de 1% la bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, precum si contributia de 7% a angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, TVA suspendata in vama, impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe dividende si celelalte impozite cu retinere la sursa).



Consortiul Tobacco 2003/UE, format din firmele Galaxy Energy International Ltd. BVI si CTS - Italia a achizitionat, luna trecuta, un pachet de 56,40% din actiunile Societatii Nationale Tutunul Romanesc, tranzactie cu o valoare totala de circa 12 mil. euro.



Si in cazul UCM Resita, Autoritatea pentru Privatizare si institutiile bugetare creditoare vor acorda societatii, pentru finalizarea privatizarii, o serie de inlesniri la plata a datoriilor, precum scutirea de la plata a obligatiilor restante la 31 decembrie 2002, reprezentand impozite, taxe si alte venituri bugetare, inclusiv catre bugetele locale, a creditelor si garantiilor acordate de creditorii bugetari, a creditelor bugetare gestionate de APAPS si a dobanzilor si penalitatilor de orice fel, calculate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor. Societatea a fost preluat de un consortiu format din firma elvetiana INET si Asociatia Salariatilor de la UCM, pentru o suma totala de 13,1 mil. euro. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO