Eveniment

Romaero lucreaza cu suedezii de la SAAB pentru avionul gigant Airbus A380

27.04.2006, 00:00 34

Compania Romaero va produce subansamble si componente primare pentru cel mai mare avion de pasageri din lume, Airbus A380, in baza unui contract pentru care estimeaza venituri de peste 5 mil. dolari in urmatorii 5-7 ani.

Reprezentantii Romaero au semnat ieri un contract-cadru de colaborare pe zece ani cu firma suedeza SAAB, unul dintre contractorii primari ai Airbus. "Contractul incheiat cu SAAB este o confirmare a meritelor societatii Romaero si vine sa consolideze pozitia noastra in marea familie a fabricantilor mondiali de aeronave", a declarat Ionel-Dan Vulcan, directorul general Romaero.

Desi valoarea contractului este de 5 milioane de dolari, oficialii companiei romanesti apreciaza ca aceasta ar putea creste in viitor.

"Pe masura ce Romania isi va demonstra capacitatea de a performa, contractul nu are limite. SAAB ne va plasa comenzi pentru orice tip de avion Airbus, dar vom incepe cu modelul A 380", a spus Vulcan.

La randul sau, Torbjorn Edberg, vice-presedinte al companiei SAAB International, a apreciat ca documentul semnat ieri este "un pur contract comercial intre doua societati, in aceeasi masura de avantajos atat pentru SAAB, cat si pentru Romaero".

"Am ales Romaero deoarece sunt foarte bine calificati si corespund standardelor noastre", a mai precizat oficialul SAAB.

Romaero a incheiat anterior contracte cu alti trei contractori primari ai Airbus si se afla in negocieri cu al patrulea, potrivit directorului general al Romaero. Vulcan nu a precizat numele partenerilor, mentionand ca acestia sunt subcontractori primari ai companiei Airbus si ca provin din Europa, America, Canada si Israel si ca valoarea totala a contractelor este de circa 4 mil. dolari pe an.

Romaero este fabricant de avioane si aerostructuri si furnizor de servicii in domeniul intretinerii si reparatiilor complexe de aeronave. Compania, care este furnizor autorizat pentru companii ca Boeing, Israel Aircraft, Bombardier si subcontractori ai Airbus, urmeaza sa fie privatizata in perioada urmatoare.

Aurel Cazacu, presedintele consiliului de administratie al companiei, director in cadrul MEC, a anuntat ieri ca Ministerul Economiei va publica peste doua luni caietul de sarcini pentru investitorii care doresc sa participe la privatizarea Romaero.

"In doua, maximum trei luni se va finaliza privatizarea Romaero", a adaugat Vulcan.

El a aratat ca SAAB este interesata de preluarea Romaero si a adaugat ca o delegatie romaneasca, condusa de ministrul economiei, Codrut Seres, se va deplasa in Suedia saptamana viitoare pentru a "aprofunda" discutiile dintre cele doua parti, incepute in urma cu circa un an.

"Asteptam sa fie publicat caietul de sarcini, il vom evalua si vom vedea", a declarat vicepresedintele SAAB, Torbjorn Edberg.

Ministerul Economiei este principalul actionar al companiei, controland 72,9% din titluri.

Romaero a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 13,5 milioane de dolari, in crestere cu 30% fata de anul precedent, si un profit de aproximativ 100.000 de dolari, cu 50% mai mare fata de 2004, potrivit directorului general al companiei. "Incepand cu 2004, Romaero a avut un trend pozitiv. Anul acesta ne-am propus din nou cresterea cifrei de afaceri cu circa 30%. Intentionam sa atingem un nivel de 18,5 milioane de dolari", a spus Vulcan.

Compania a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 336 de miliarde de lei vechi (10,3 milioane de dolari), in crestere cu 39,4% fata de anul 2003, si a trecut pe profit, cu un rezultat brut de 1,3 miliarde de lei vechi, dupa ce in anii anteriori a raportat pierderi semnificative.



Romaero a prins aripi

* In 2005, cifra de afaceri a crescut cu 30% pana la 13,5 milioane de dolari

* Profitul a crescut anul trecut cu 50%, pana la 100.000 de dolari

* Tinta pentru acest an este o cifra de afaceri de 18,5 milioane de dolari

* Compania este furnizor autorizat pentru Boeing, Israel Aircraft si Bombardier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO