Eveniment

Romania a atras doar 86% din fondurile Ricop

30.04.2004, 00:00 22



Doar 86% din fondurile alocate Romaniei prin programul Ricop, destinat restructurarii a intreprinderilor si reconversiei profesionala si finantat de Uniunea Europeana cu 100 de milioane de euro, au fost atrase pentru finantarea unor proiecte. Programul a fost demarat in 1998 si trebuia sa fie incheiat la sfarsitul anului trecut insa gestionarii acestuia au anuntat de abia ieri finalizarea lui.



"Desi pe parcurs implementarea programului a a intampinat o serie de probleme si intarzieri am constatat ca acesta a revenit pe calea cea buna. Problemele au fost create de crearea greoaie a structurilor regionale si locale ale programului, de instabilitatea institutionala si de mutarea programului de la un minister la altul", a declarat, ieri, Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. El a spus nu exista similaritati in privinta problemelor aparute la nivelul programului Ricop care sa se repete la finantarile Sapard. "La finantarile Sapard sunt probleme legate de conflictele de interese, acestea nefiind bine inteles la nivelul autoritatilor judetene", a adaugat Scheele. El a afirmat ca Romania va beneficia in perioada 2007-2009, dupa aderare la UE, de fonduri totale in valoare de 6 miliarde de euro epntru dezvoltarea coeziunii economice si sociale.



Daniela Gheorghe, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a afirmat ca prin programul Ricop au fost alocate 86 de milioane de euro pentru plati compensatorii, lucrari publice si finantarea IMM-urilor."Ricop este cel mai mare proiect Phare din sud-estul Europei atat ca buget cat si ca amploare. Peste 60.000 de someri au beneficiat de acest program. Acestia au luat contact cu piata libera a muncii. Este cu atat mai important cu cat acesti oameni au avut un singur serviciu in viata lor si nici nu intentionau vreodata sa-si schimbe locul de munca", afirma Daniela Gheorghe.



Cea mai mare parte a fondurilor Ricop a fost orientata catre sprijinirea IMM-urilor, fiind finantare cu 34 de milioane de euro un numar de 363 de proiecte. "Fondurile alocate Romaniei nu au fost de ajuns pentru cererile de finantare a proiectelor publice si IMM-urilor", spune Daniela Ionel, seful Unitatii de Management a Proiectului din cadrul Ministerul Finantelor Publice. Cel mai mare proiect finantat prin programul Ricop a avut o valoare de 870.000 de euro si a acoperit alimentarea cu gaze a localitatii Gadinesti din Gorj. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO