Eveniment

România – Andorra: pe lângă ei şi noi părem giganţi

România – Andorra: pe lângă ei şi noi părem giganţi

Gabriel Torje, una dintre vedetele naţionalei noastre. Foto: Mediafax Foto

Autor: Alexandru Matei

11.09.2012, 00:02 620

Andorra, adversarul din această seară al naţionalei României, este un "pitic" atât la nivel fotbalistic, cât şi la capitolul economie. Cu un PIB de 2,5 miliarde de euro în 2011, cel mai important sector al economiei este turismul, Andorra având 220 de hoteluri şi peste 400 de restaurante.

Datele statistice arată o discrepanţă mare între importuri (1,15 mld. euro) şi exporturi (numai 55 mil. euro), dar această anomalie este explicată prin faptul că ţara are statut de duty free, mare parte din importuri mergând către magazinele de acest gen şi mai departe către bagajele celor 9 milioane de turişti care o vizitează anual. Pentru comparaţie, România a fost vizitată anul trecut de 7,6 milioane de turişti străini.

Proporţiile la capitolul economie, România având anul trecut un PIB de 136 de miliarde de euro, se păstrează si în ceea ce priveşte echipele naţionale. Dacă lotul României este evaluat de site-ul transfermarkt.com la 44,45 milioane de euro, cel al Andorrei valorează doar 575.000 de euro doar pentru că majoritatea jucătorilor sunt amatori. În primul meci din campania de calificare la Campionatul Mondial din Brazilia din 2014 România a câştigat în deplasarea din Estonia cu 2-0, în timp ce Andorra a pierdut acasă meciul cu Ungaria cu scorul de 5-1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO