Eveniment

Romania cere liber la exporturile de carne de pasare

23.11.2005, 20:14 17

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) urma sa inainteze ieri autoritatilor de la Bruxelles o cerere privind reluarea exporturilor romanesti de carne de pasare provenind din acele regiuni in care virusul gripei aviare nu a fost semnalat.

"Vom cere ''regionalizarea Romaniei'' pentru a putea exporta din zone neafectate de gripa aviara", a declarat presedintele ANSVSA, Ion Agafitei. Astfel, teritoriul a fost impartit in patru regiuni, ridicarea restrictiilor de export urmand cel mai probabil sa fie aprobata pentru judetele din vestul tarii si din zona intracarpatica.

UE a suspendat, la mijlocul lunii octombrie, importurile de produse avicole din Romania, dupa aparitia unor cazuri de infectari ale pasarilor cu virusul gripei aviare. Romania a exportat, in 2004, circa 4.000 de tone de carne de pasare si aproximativ 5.000 de tone de preparate din carne de pasare, potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. Principalele destinatii au fost Olanda, Marea Britanie si Germania.

Primele cazuri de gripa aviara au fost depistate in Romania in judetul Tulcea, in localitatile Ceamurlia de Jos si Maliuc. Ministerul Agriculturii a anuntat, luni, ca virusul H5 al gripei aviare a fost izolat si in cazul unor probe recoltate de la mai multe pasari salbatice in Delta in zona gol-fului Muzura si a lacului Obretinul Mic. Analize suplimentare urmeaza sa fie efectuate de catre laboratorul de la Weybridge, Marea Britanie. Virusul gripei aviare a fost identificat saptamana trecuta si la patru gaini din localitatea Caraorman din Delta Dunarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO