Eveniment

Romania, in bloc-start pentru echiparea noii armate irakiene

06.01.2004, 00:00 17



Romania a depus, prin intermediul Companiei Nationale Romarm, o oferta de principiu pentru furnizarea de echipamente pentru formarea unei noi armate a Irakului.



"Am depus o oferta de principiu, data fiind si contributia Romaniei la stabilizarea situatiei din Irak, pentru furnizarea de echipament in vederea unei noi armate, la preturi competitive. (...) Teoretic ar trebui sa avem sanse pentru castigarea unui asemenea contract, intrucat Irakul nu se va inzestra cu echipament foarte modern, ci cu unul pe care il putem produce in Romania", a declarat ieri Decebal Ilina, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, citat de Mediafax.



El a precizat ca Romania va depune o oferta concreta, in cazul in care va fi organizata o licitatie pentru atribuirea contractului. Secretarul de stat a mai spus ca o alta piata vizata de autoritatile din Romania este cea a Afganistanului. "Vrem sa ne implicam atat in Irak, cat si in Afganistan, si sa patrundem pe aceste piete", a mai spus Ilina.



In ceea ce priveste Irakul, Romania a incheiat deja un acord cu Spania pentru depunerea unei oferte comune in vederea obtinerii unui contract de echipare cu arme usoare a viitoarei armate irakiene, in valoare de 340 de milioane de euro.



Secretarul de stat spaniol pentru Aparare, Fernando Diez Moreno, declara recent ca Spania are sanse reale sa obtina acest contract. "Din cate stim, intreprinderile spaniole sunt singurele care au prezentat, pana acum, o oferta comuna asa cum stipuleaza contractul", care exclude armamentul greu, a declarat Diez Moreno. Spania a ales Romania ca partenera pentru ca armele pe care le vor avea in dotare militari irakieni vor fi pusti Kalasnikov.



Presa straina anunta ieri ca, pana in prezent, in cursa pentru a furniza armament si echipamente militare armatei Irakului, s-au inscris companii din Polonia, Romania, Bulgaria, Spania si Statele Unite. Potrivit cotidianului polonez Rzeczpospolita, citat de publicatia specializata in probleme militare Epicos, rezultatele licitatiei, in urma careia se vor atribui contracte de 600 de milioane de dolari, vor fi anuntate la 15 ianuarie. La licitatie participa si patru firme americane, furnizori traditionali ai Armatei Statelor Unite.



Oamenii de afaceri polonezi cred ca firmele din tara lor au sanse reduse de a castiga licitatia. "Influenti oameni de afaceri americani care s-au intalnit recent au sugerat ca fac presiuni puternice asupra administratiei de la Washington pentru ca banii contribuabililor alocati in Irak sa ramana in SUA", a spus presedintele firmei poloneze de comert exterior PHZ Bumar, Roman Baczynski.



PHZ Bumar, acreditata de Guvernul Poloniei, se afla printre firmele care au depus oferte detaliate. Potrivit postului public de televiziuni, compania a oferit armament in valoare de 500 de milioane de dolari. Presedintele polonez Aleksandr Kwasniewski va discuta la Washington implicarea firmelor poloneze in reconstructia Irakului, in conditiile in care in cursa s-au inscris 1.600 de companii din Polonia.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO