Eveniment

Romania poate exporta de 1,4 mld. $ lunar. Poate si 16 mld.$ anual?

29.04.2003, 00:00 13

Exporturile romanesti nu s-au plafonat. Desi mai multe firme din domeniu au inceput sa se planga din cauza problemelor aparute pe pietele europene (mobila, incaltaminte, articole de imbracaminte), iar cresterea economica in UE se lasa asteptata, Romania a exportat in primul trimestru marfuri in valorea de patru miliarde de dolari, cu aproape 40% mai mult decat in aceeasi perioada din 2002. Exporturile au crescut cu 11% si in euro.
Martie a adus un nou record al nivelului lunar al exporturilor dupa 1990. Dupa ce in iunie anul trecut era depasit pragul de 1,3 miliarde de dolari, in martie 2003 incasarile din exporturi au urcat la 1,44 miliarde de dolari.
Nici importurile n-au ramas mai prejos, valoarea acestora apropiindu-se in martie de 1,8 miliarde de dolari. In primele trei luni ale anului Romania a importat marfuri de 4,8 miliarde de dolari, ceea ce a ridicat deficitul comercial in preturi FOB/CIF la 820 milioane de dolari, in crestere cu aproape 10% fata de trimestrul I 2002.
Cum de continua sa creasca exporturile atat timp cat principala piata - Uniunea Europeana - nu da semne de revigorare? O explicatie ar fi concentrarea pe produse relativ ieftine, de consum, a caror cerere nu este influentata direct de incetinirea economica din zona UE.
Datele privind evolutia exporturilor in luna martie arata si un inceput de orientare spre alte piete. Astfel, ponderea Uniunii Europene in totalul exporturilor romanesti a scazut usor la sfarsitul primul trimestru pana la 68,9%, fata de 69,2% in primele doua luni ale anului.
In schimb, exporturile pe piete ale tarilor in curs de dezvoltare au atins o pondere de 15,5% fata de 15% la sfarsitul lui februarie.
In primele doua luni ale anului exporturile realizate in tari in tranzitie crescusera cu 28,1% fata de aceeasi perioada din 2002, pentru ca la sfarsitul trimestrului I cresterea sa ajunga la 33,1%.
Exporturile continua sa creasca si in ciuda dublarii impozitului pe profit pentru firmele din domeniu, dar si a sprijinului financiar redus de care beneficiaza acestea din partea bancilor. Ceea ce ar insemna ca exporturile au resurse pentru a ramane motorul principal al cresterii economice.
In luna martie cel mai mult au crescut exporturile de articole de imbracaminte, care au depasit un miliard de dolari in trei luni, reprezentand 25,4% din totalul exporturilor.
Urmeaza exporturile de masini si echipamente, cu 635 mil.$ si o pondere de 15,7%. Produsele metalurgice au adus inca o jumatate de miliard.
La sfarsitul lunii martie exporturile de incaltaminte au fost intrecute de exporturile de produse minerale. Vanzarile de benzina si alte produse minerale au crescut cu 75% fata de trimestrul I 2002, ajungand la o pondere de 9,6% (386 mil.$), in timp ce incaltamintea si-a mentinut o cota de 8,6% (346 mil.$).
In structura importurilor, masinile si echipamentele au reprezentat in primul trimestru 22,5%, acestea insumand peste un miliard de dolari. Romania a importat in luna martie mai multe produse minerale si mai putine articole de imbracaminte. Pe primul trimestru, importurile de produse minerale au insumat 757 mil.$ (15,6% din total), iar cele de imbracaminte - 754 mil.$ (15,5% din total fata de 16% pe primele doua luni ale anului). Uniunea Europeana si-a mentinut o pondere de 56% in total importuri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO