Eveniment

România vs UE. Angajaţii români vor ajunge la salarii similare cu cele ale germanilor în 30 de ani

Autor: Adelina Mihai

15.09.2015, 00:07 6991

Un angajat român va ajunge să câştige aproape cât unul din Germania în cel puţin 30 de ani de acum încolo, arată calculele ZF, care au luat în considerare ritmul mediu de creştere al costului orar cu forţa de muncă din ultimii 15 ani.

În prezent, o companie cheltuieşte în România, cu fiecare angajat, câte 4,6 euro pentru fiecare oră lucrată de acesta, în timp ce în Germania costul mediu cu forţa de muncă este de 31,4 euro pe oră.

„Avem cele mai mici costuri cu forţa de muncă din Uniunea Europeană, dar şi cele mai proaste condiţii pentru business. Da, putem cere salarii mai mari dacă oferim condiţii pe măsură, condiţii legate de infrastructură sau de numărul de taxe care trebuie plătite. Degeaba ne comparăm cu ungurii la salarii dacă ei ne dau clasă la infrastructură”, a spus Paul Pătraşcu, HR director Eastern Europe în cadrul producătorului de componente auto Fujikura Automotive.

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte costul orar al forţei de muncă, pe ultimul loc fiind Bulgaria, cu un cost de doar 3,8 euro pe oră, mai arată datele Eurostat.

Media la nivelul Uniunii Europene este de 24,6 euro pe oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO