Eveniment

Romanii dau cea mai multa mita dintre toti europenii

19.10.2006, 19:48 20

Coruptia si mita au cea mai mare amploare din Europa in Romania, arata un studiu GfK efectuat pe cetatenii au 21 de state europene. Astfel, 61% dintre romani spun ca mita este un fenomen absolut natural in viata de zi cu zi, mai mult decat in Cehia (57%), Ungaria (51%), Bulgaria (36%) si Suedia (valoarea minima - 8%).
Un procent asemanator (59%) dintre romani spun ca au dat cel putin o data mita pentru a-si rezolva problemele cu functionarii statului, fata de numai 4% dintre portughezi.
La polul opus, 38% dintre romani spun ca nu au dat mita niciodata, fata de 94% dintre portughezi. Romania este astfel plasata in topul coruptiei de catre clasamentul GfK.
Romanii intervievati spun ca mita este cel mai mult raspandita in justitie (22%) si sanatate (20%). De altfel, perceptia asupra coruptiei se intinde asupra intregului sistem: 76% dintre romani sunt de parere ca traiesc intr-un stat corupt. Paradoxal, 84% dintre cei chestionati au raspuns ca statul / guvernul ar trebui sa fie cel care lupta pentru reducerea coruptiei.
De asemenea, 43% dintre romani spun ca lupta impotriva coruptiei este inutila, pentru ca este vorba de un fenomen care a exista si va exista intotdeauna.
Sondajul este reprezentativ la nivel national si a a cuprins peste 22.000 de respondenti din 21 de state europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO