Eveniment

Românii plătesc pe ciocolată cu 15% mai puţin decât austriecii, dar au salarii de opt ori mai mici

Românii plătesc pe ciocolată cu 15% mai puţin decât...

Autor: Cristina Roşca

22.10.2015, 00:05 131

Românii plătesc pentru un kilogram de ciocolată cu lapte circa 8,12 euro, acesta fiind al treilea cel mai mic preţ din UE după cel din Bulgaria şi Slovenia, potrivit unui raport detaliat al biroului european de statistică Eurostat. Acesta analizează la nivelul anului 2014 preţurile principalelor produse alimentare pentru fiecare stat în parte. În cazul ciocolatei cu lapte preţurile pornesc de la 4,86 euro per kilogram în Slovenia şi ajung la 12,7 euro per kilogram în Cipru. Astfel, în ţările din Occident preţul pentru acest produs, considerat unul de răsfăţ, ajunge să fie cu 40% mai mare decât în România. În cazul Austriei spre exemplu, preţul este cu doar 15% mai mare decât pe piaţa locală. Prin comparaţie, salariul mediu net în România este de 380 de euro, de 7-8 ori mai mic decât în statul din Vest.

România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană după Bulgaria, însă nu are cele mai mici preţuri din Europa - aşa cum s-ar putea crede. Mai mult, este de multe ori „depăşită“ de ţări din regiune - Ungaria, Polonia, Cehia - unde preţurile la alimente sunt mai mici decât cele din România, ba sunt chiar cele mai mici din uniune, deşi salariile sunt duble faţă de cele de pe piaţa locală, de 380 de euro net.

Jucătorii din piaţă şi analiştii spun că preţurile la alimente sunt aliniate la cele din regiune, însă salariile sunt cele rămase în urmă. Astfel, salariul mediu net în România este de două ori mai mic decât în Polonia şi de opt ori mai mic decât în Germania sau Austria.

În ceea ce priveşte preţurile, Polonia spre exemplu avea la finalul anului trecut cel mai mic preţ din UE la pui întreg, lapte proaspăt şi zahăr, cu diferenţe de preţ faţă de România de 35-65%. Polonia este totodată cea mai dezvoltată economie din regiune, mult în faţa României. Ziarul Financiar a selectat din ultimul raport al biroului de statistică european Eurostat zece produse, cel mai frecvent întâlnite în coşul de consum, şi a comparat preţurile din România cu cele din celelalte state din UE. Printre produsele analizate de ZF se numără făină de grâu, lapte proaspăt, ouă, ulei vegetal, carne de pui, zahăr sau apă minerală. La niciunul dintre acestea România nu are cel mai mic preţ din UE. Nici măcar la ciocolată nu este pe ultimul loc, însă în acest caz piaţa locală este la coada clasamentului, proporţional cu puterea de cumpărare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO