Eveniment

Romgaz investeste 500 mil. $ pentru cresterea cu 40% a capacitatii de inmagazinare

30.04.2008, 18:03 26

In prezent, compania detine capacitati de inmagazinare de 2,8 miliarde de metri cubi, intentia Romgaz fiind de a ajunge in intervalul 2008-2012 la 3,9 miliarde de metri cubi. In conditiile in care majoritatea zacamintelor Romgaz se afla intr-o faza avasata de declin a productiei, dupa peste 30 de ani de exploatare continua, investitiile in cresterea capacitatilor de inmagazinare sunt practic singurele posibilitati de dezvoltare ale companiei si de asigurare a alimentarii pietei interne.
"In urmatorii cinci ani, capacitatea de lucru a depozitelor subterane de inmagazinare operate in prezent de Romgaz estimam ca va creste de la 2,8 miliarde de metri cubi la circa 3,9 miliarde de metri cubi. Costurile estimate vor fi de circa 500 de milioane de dolari, acestea constand in lucrari si achizitii de utilaje in vederea maririi capacitatii de inmagazinare", spun reprezentantii Romgaz.
Unul dintre cele mai mari depozite pe care le-ar putea realiza Romgaz in perioada urmatoare este cel de la Roman - Margineni, proiect de care a fost interesat si grupul Rompetrol, a carui capacitate de inmagazinare este cuprinsa intre 0,6 si 2 mld. metri cubi.
"In 2008, capacitatea volumului de lucru va creste cu circa 100 de milioane de metri cubi. Investitiile prevazute in acest an sunt de circa 100 de milioane de dolari", mai spun sursele citate.
In practica internationala costurile pentru realizarea unui depozit cu o capacitate de lucru de 500 de milioane de metri cubi este de circa 100 de milioane de dolari, dar acestea variza in functie de fiecare caz in parte.
"Majoritatea zacamintelor operate de Romgaz in special cele de dimensiuni mari sunt mature, au o durata de exploatare de peste 25-30 de ani si se afla in faza avansata de declin a productiei", spun reprezentantii companiei care sustin ca actualele rezerve vor mai putea fi exploatate "cativa zeci de ani." Romgaz produce anual circa 6 miliarde de metri cubi de gaze, celalalt mare producator fiind Petrom care raporteaza o productie similara. Restul de gaze pentru acoperirea necesarului de consum intern, evaluat anual la 17 miliarde de metri cubi, este adus exclusiv din Rusia.
Unul dintre principalele avantaje ale investitiilor in marirea capacitatii de stocare este asigurarea stabilitatii aprovizionarii pe timp de iarna in conditiile in care ar putea interveni anumite probleme in alimentarea cu gaze din import.
Un alt avantaj important este faptul ca, de obicei, gazele sunt depozitate pe timpul verii cand preturile de achizitie scad din cauza cererii mai reduse pentru a fi ulterior utilizate pe timpul iernii, impactul asupra preturilor la consumatorii finali fiind unul mai redus decat daca s-ar utiliza gaze din import la pretul pietei.
Unii jucatori din piata considera ca Romania ar trebui sa investeasca masiv in extinderea capacitatilor de inmagazinare pana la dublarea acestora, aceasta fiind singura modalitate de securizare a consumului intern, precum si o mare oportunitate pentru piata locala de a juca un rol mai important pe harta energetica europeana.
Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a declarat recent ca unul dintre atuurile Romaniei ar fi transformarea zacamintelor epuizate in mari depozite de gaze ceea ce ar transforma piata locala intr-un "robinet regional".
Cu toate acestea, Romaniei ii lipsesc rutele de interconectare cu tarile vecine, proiectele cu Ungaria si cu Bulgaria fiind de mai multi ani in asteptare.

GdF: Dependenta de Rusia va creste

Romania ar putea deveni in zece ani dependenta in proportie de 70% de gazele de import, comparativ cu 30% cat este in prezent, daca nu-si diversifica sursele de import, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Jean Francois Cirelli, presedintele si directorul general al Gaz de France (GdF), actionarul majoritar al Distrigaz Sud. El a subliniat ca este important sa se realizeze proiectele de interconecatre cu Bulgaria si cu Ungaria, precum si necesitatea demararii cat mai rapide a gazoductului Nabucco. In ceea ce priveste dezvoltarea grupului pe piata locala, Cirelli a declarat ca nu exista o limita de buget, singura conditie fiind aceea a rentabilitatii proiectelor. Francezii se uita in special la proiectele de producere a energiei electrice atat din surse eoliene, cat si din surse conventionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO