Eveniment

RomTelecom va modifica oferta de interconectare

28.08.2003, 00:00 11



Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a lansat spre consultare publica un nou proiect de decizie privind principiile si preconditiile ofertei de referinta pentru interconectarea cu reteaua publica de telefonie fixa. Proiectul reglementeaza conditiile in care serviciile de retea inteligenta oferite de furnizorii autorizati de servicii de telefonie, precum si de furnizorii de acces Internet prin dial-up vor putea fi accesate de abonatii RomTelecom.



De asemenea, el prevede conditiile in care utilizatorii retelelor altor operatori vor putea accesa serviciile de retea inteligenta oferite de RomTelecom. "Acest demers constituie un pas important in realizarea unei interconectivitati depline intre retelele de comunicatii electronice din Romania", se precizeaza in comunicatul ANRC.



Proiectul reglementeaza conditiile de interconectare cu reteaua publica a RomTelecom a altor operatori, in vederea furnizarii de servicii de telefonie, respectiv apeluri internationale prin intermediul cartelelor preplatite.



In plus, noile prevederi vor permite facilitarea accesului la serviciile de numere gratuite si la serviciile de tip premium rate si vor asigura realizarea interconectarii in vederea furnizarii serviciului de acces la Internet prin dial-up.



"RomTelecom va avea astfel obligatia de a permite accesul abonatilor sai la serviciile de retea inteligenta oferite de alti operatori, realizand astfel interfata intre abonatii sai si furnizorii acestor tipuri de servicii si, in acelasi timp, de a permite accesul utilizatorilor altor operatori la serviciile sale de retea inteligenta", spune ANRC.



Conform institutiei, elaborarea acestui proiect de decizie a fost impusa de faptul ca interconectarea in vederea accesului la serviciile de retea inteligenta oferite de un alt operator presupune anumite particularitati. Operatorul care termina apelul si care utilizeaza propria platforma inteligenta este cel care asigura valoarea adaugata a serviciului respectiv. Prin modalitatile de decontare si facturare stabilite de ANRC prin acest proiect de decizie se urmareste stimularea investitiilor in facilitati de retea inteligenta, precum si largirea numarului de utilizatori care pot accesa aceste servicii, indiferent de reteaua la care sunt conectati. Facturarea utilizatorului final va fi realizata de operatorul care prin care este initiat apelul.



Dupa adoptarea acestei decizii a presedintelui ANRC, RomTelecom va avea obligatia sa modifice si sa completeze oferta de referinta pentru interconectare pana la 1 noiembrie. Procesul de consultare publica se incheie la 1 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO